Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Mentő, mentőállomás és életmentés: Így mi lesz veled?

2017. április 02. - Buckai Szövetség Egyesület

Az elmúlt évek során a Buckai Szövetség Egyesület számtalan esetben tért vissza és írt és harcolt a Szigetszentmiklósi sürgősségi ellátásért, amelyben 2010 óta saját tapasztalatból tudja, hogy hatalmas baj van és bizony a baj azóta sem igazán enyhült, azóta sem igazán csitult. Mitöbb még mindig fennáll és egyre jobban!

2010-ben ugye egy kedves barátunkat és tagtársunkat ismételt infarktust ért, akivel azonnal rohantunk a helyi mentőállomásra, ahol kiderült mentő nincs a közelben. Az orvosi ügyelet onnan 2 percre van így oda vittük, hogy segítsenek rajta! Az autóból kiszedték, megállapították, hogy leállt a légzés és elkezdték kézi újra élesztését. Felmerülhet persze a kérdés, hogy de miért nem defibrillátorral? Csakhogy nem tudták, hogy defibrillátor van-e és az hol van! Mentőt hívtak! De a legközelebbi a Jáhn Ferenc kórházban volt, így míg kijött 40 perc! S ez senkin se segített! A beteg meghalt, s nagy kár érte mindazokat, akik szerették, akik örültek annak, hogy ő van! Persze nem mondjuk azt, hogy ha a dolgok másként alakultak volna, akkor biztosan életben maradt volna, de azt igen, hogy erre nagyobb lett volna az esély!

Ezt követően megvizsgáltuk az orvosi ügyelet miért volt ily felkészületlen és miért nem volt mentő, ha Szigetszentmiklóson ott egy mentőállomás, ahonnan indul a műszak és ahol valamikor annyi beteg ellátása után vége lesz!

Az orvosi ügyelet felkészületlensége egy igen hosszú folyamat eredménye! Gyakorló házi orvosok, szakorvosok már nem nagyon vállalják be alul finanszírozottsága, kevésbé megbecsültsége és a vele járó plusz terhek, plusz gondok miatt! Így csak legvégső esetben kell rájuk támaszkodni, s akkor is kellő fenntartással! Házi orvosokat kérdeztünk meg, hogy vajon ez csak Szigetszentmiklósi jelenség vagy máshol is így van? Máshol is úgy van-e, hogy az ügyelet nem tudja, hogy az újra élesztő készülék merre van? Máshol is úgy van-e, hogy az orvosi ügyelet nem tudja, hogy az adott terület, adott szakágon mely kórházhoz (pl.: mely belgyógyászathoz) tartozik és azt sem, hogy melyik van ügyeletben? Máshol is az-e a divat, hogy annyi a félre kezelés, hogy ha a betegek másnap nem mennek szakorvoshoz, kórházba vagy gyermekek esetében nem viszik a szüleik, akkor akár az orvosi ügyelet félre kezelésébe bele is halhatnak? Szakértők azt mondták, hogy ez nem egy ritka jelenség és előfordulhat bárhol máshol is! S annak ellenére is, hogy ma már agyon szidott történelmi időkben szakorvosok látták el az ügyeleti orvosi praxist is. Vajon nem kellene ezt visszavezetni? Vajon nem kellene ezt kellően megfinanszírozni, ösztönözni, javítani?

Más kérdés a mentők kérdése! Ha egyszerű laikusok lennénk akkor azt mondanánk, hogy a mentő hibája, hogy egy mentőállomással rendelkező 40 ezres városban nincsen mentő csak 40 perc múlva! De mi nem vagyunk egyszerű laikusok! A Szigetszentmiklósi mentőnek nemcsak Szigetszentmiklós, hanem Szigethalom, Halásztelek, Tököl, Taksony… stb… is az elsődleges körzete. Ide tartozik mintegy 110 ezer ember! Autóban lenne 4 is felszerelve, de nappal 3, olykor kettő, este 2, olykor 1 üzemel. No nem azért, mert nem szeretnének többet, hanem mert nincs ember! A mentő szakma alulfinanszírozott, a fizetés nem túl vastag és a munka se könnyű, olykor úgy mentálisan a látványok miatt, mint fizikailag is igen megterhelő! Szóval ember és létszám hiány van! Ráadásul, aki mentőst mi csak ismerünk azok nagy részének biza van másodállása! Másodállása, hogy önmagát és családját is el, illetve fenn tudja tartani! Ez viszont azt jelenti, hogy élet menteni olykor és sokszor valamilyen szempontból bizony fáradtan érkezik! Fáradtak azok az emberek, akiken az életünk múlik!

Egyébként, hogy ez a létszámhiány fennáll mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2015 év elején megismétlődött az eset! Igaz itt nem este volt, hanem nappal és az orvosi ügyeletnek ahhoz nem volt köze, hiszen a HÉV megállóban történt meg! De ugyanúgy nem volt mentő, ugyanúgy más betegekkel voltak fenn a Miklósi mentők és Pesten és ugyanúgy 40 perc volt mire leértek! Sajnos a néni addigra meghalt. Persze nem tudjuk, hogy ha előbb érkeznek, akkor életben marad-e.

Valamit, tehát tenni kell! Valahogy motiválni az embereket, hogy menjenek mentősnek és mentsenek életeket! Hogy a hívatás tudat ne csak a régiekben éljen, hanem legyenek fiatalok és új arcok, új emberek! Persze ehhez nem ártana, ha nem egy időközönként újra mázolt omladozó bigyó lenne az állomás épület és az is, hogy ennek a szakmának legyen a társadalomban igazi megbecsültsége!

Viszont logisztikára is szükség lenne! Ha egy nagy körzetből elindul egy mentő autó, akkor a központból kellene leküldeni egy másikat a területre, hogy egyetlen körzet se maradjon, mint nálunk Szigetszentmiklóson anno 2010-ben és 2015-ben hosszú időre és mentő nélkül.

Mivel tudomásunk szerint nem régen megváltozott a Magyar Országos Mentőszolgálat vezetése, ezért ismét megkeressük őket és benyújtjuk javaslatainkat, hogy mindenki, mindenhol, így mi is, barátaink is, családtagjaink is biztonságban lehessenek!

Üdvözlettel:
Csizek Csaba
Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8912395553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása