Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Határ úti fekália áradat: Visszaköszön, mert nem megfelelő a csillapító?

2017. január 22. - Buckai Szövetség Egyesület

„Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Megvetendő és elkergetendő Polgármester Úr!

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt ÁNTSZ!

Tisztelt Népegészségügyi szakemberek!

 

 

Mint számtalanszor leírtuk Önöknek Szigetszentmiklós központi hálózati csatorna vezetéke Szigetszentmiklós Határ út alatt helyezkedik el. A ki nem bővített hálózat a város 1990-es lakos létszámára, tehát 10.000 emberre és az akkori csatornázási mértékre lett tervezve. Azonban a városban a lakosság 40.000 fő azóta és területileg is a városnak nagyobb a csatornázottság aránya! Hogy milyen minőségben végezték ezeket a beruházásokat, azt inkább ne kérdezzék meg, mert mint ahogy a Bucka csatorna egy Isten verése úgy nem különbözik ettől a többi minősége se!

 

Ugyanakkor hozzájárultak ahhoz, hogy azt mondjuk túltelítettt a rendszer! A túltelített rendszer, pedig kiáradt minden kisebb vagy nagyobb esőzéskor, mert bár állítólag zárt a rendszer ez azért a szennyvíz elvezető csatornára mégsem volt igaz!

 

Ráadásul az egész korábban csillapított sem kapott, így a túlnyomásos szökőár, a centrifugális hatás miatt fertő áradatként tört a felszínre! Ha lehegesztették a csatorna fedőket, akkor a túlnyomás még a betont is feltörte! Ekkora volt az ereje!

 

A kérdést 2010 óta folyamatosan napirenden tartottuk az Önkormányzat és több hivatal előtt! Megkaptuk, hogy mit beszélünk mi, majd a szakembereik… De képzelhetik azt, hogy milyenek lehetnek azok a szakemberek, akik ezt rendben találták, kifogást kerestek (lakossági illegális csapadék rávezetők meg kitudja még ki a hibás), de nem jöttek rá arra, hogy megnőtt az igénybevétele a hálózatnak, amelyre ez a hálózat és ez az áteresztési képesség már kicsi és kevés! 6 évig nem gondolkodtak azon, hogy ideje lenne végre hozzányúlni, csillapítót betenni és kapacitást, az átviteli képességet egy vezeték cserével, bővítéssel vagy bármi mással megnövelni! 6 év után viszont elindultak valami olyat csinálni, amit mi is javasoltunk, de egyes hírek szerint már megint nem megfelelően sikerült!

 

Szakemberek és városi legendák szerint a csillapítót ezen a területen zsalukőből építették meg, amely teljes mértékben az előírások áthágása és szakmaiatlan, mivel csillapítót előre gyártott saválló elemekből állítanak össze jobb helyeken! Szakemberek elmondták, hogy a zsalukő nem fogja sokáig bírni! Össze fog szakadni! A probléma, pedig újra elő fog jönni, mintha nem történt volna az elhárítására vonatkozóan semmi!

 

A fentiek alapján, tehát felmerül a kérdés: Tényleg zsalukőből építették meg a csillapítót áthágva számtalan előírást ezzel? Ha igen, akkor mikor cserélik ki az előírások szerinti elemekre és mikor vonják felelősségre a zsalukővezőket? Mikor számíthatunk arra, hogy végre kicserélik és bővítik a Határ úti központi csatorna vezetéket? Rendelkezésre állnak erre erőforrások? Pályázati vagy Önkormányzati pénzből? Igaz-e az, hogy ezt az Önkormányzat fogja most finanszírozni, de korábban már nyert erre pályázati pénzt is? Ha igaz, akkor hol van a pályázati pénz és mi lett vele?

 

Megtisztelő, mellébeszéléseket nélkülöző

 és érdemi válaszukat mihamarabb várjuk!

 

Szigetszentmiklós, 2017 Január 22

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6112144689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása