Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós Az elmúlt egy év soha meg nem kapott válaszaira újra feltesszük a kérdést 5. RÉSZ - A Bucka csatorna és a Közművek -

2016. október 16. - Buckai Szövetség Egyesület

 „Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Megvetendő Polgármester Úr!

Tisztelt Kapcsolattartó!

és

Kedves Barátaink!

 

Ahogy Önök is felfedezhették az elmúlt napokban cikk és levél sorozatot indítottunk el annak apropójából, hogy a Szigetszentmiklósi Önkormányzat új kapcsolattartót jelöl ki számunkra mi pedig a város szempontjából meghatározó az elmúlt egy, illetve az elmúlt nyolc év során feltett, s mindezidáig megválaszolatlan, vagy érdemben megválaszolatlan kérdésekkel rendelkezünk! Úgy gondoltuk, hogy ismerve a kérdések jelentőségét megragadjuk az új lehetőséget és az új alkalmat így témakörönként tesszük fel a kérdéseket és újra.

 

Jelen részünkben a

Bucka csatornával és a

Szigetszentmiklóson

található közművekről

kell, hogy beszéljünk, kérdezzünk és írjunk!

 

Szigetszentmiklós nem kérdés egy lakossági létszámában rohamosan fejlődő, bővülő Pest megyei város, amely egyes források szerint nemcsak a Csepel sziget Fővároson kívüli legnagyobbja, hanem a Pest megyei települések harmadik legnagyobbja. Csakhogy a bővülést semmi nem követi! Sem az utak fejlesztése, sem a közművek állapota. A központi csatorna vezetéket 14.000 emberre tervezték ma azonban 40.000 embert kellene elvinnie emiatt pedig jelentős a túlnyomás, a kiáradás, a fertőzés veszély és a probléma. A fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt években ígértek, s annál silányabban megvalósítottak vagy meg sem valósítottak sokan nem is önmagukban várták, hanem azért a fejlesztésért, amelyet ígéret szerint hozzá csatoltak! Az utak javításáért, a járdák építéséért és az élhetőbb körülményekért! Nem számítottak azonban arra, hogy a bővítés, fejlesztés nem igazán építés és szépítés lesz, hanem érzéketlenség, rombolás, pusztítás és fenyegetés! Ahogy arra sem számítottak, hogy ha hiba jön, akkor egy olyan szolgáltató érkezik, aki jó drága, de aki a lehető leglassabb a hibaelhárításba, ráadásul olybá tűnik, hogy folyamatosan mellé beszél, illetve egyes helyzetekkel és egyes  közmű állapotokkal nem is tud mit kezdeni.

 

·      A közművek kérdése ezen belül is sokkal korábban kezdődik, mint azt bárki is gondolná. Csak a Bucka csatornánál évek óta tettük és tesszük fel a kérdéseket, hogy vajon tényleg helyes-e mindenkire ráerőltetni és anyagi, tehervállalási kötelezettségeit figyelembe se venni! Helyes-e ráerőltetni a csatornát olyan emberekre, akik már betegek, idősek és rendkívül kis anyagi forrásból a csekkekkel, az étellel és a gyógyszerrel egyensúlyozva és éppen hogy megélnek? Olyan emberekre, akik nem kapnak már Fundamentát, OTP előtakarékosságot például koruk miattés akiknek egyben vagy bárhogy is a csatlakozás mértéke hatalmas teher? Helyes-e az a hozzáállás, hogy nem törődnek vele, hogy ingatlanra terheléssel és talajterhelési díjjal így akár pici vagyonuk elvesztésével fenyegetik meg azokat, akiknek alig van és szinte már-már nincstelenek? Nem vall-e ez a magatartás az együtt érzés teljes hiányára és a szociális érzéketlenségre?

 

·      De tovább megyünk! A szennyvízelvezetésnek, mint a közművek egyik állapotának rendezésére szolgáló egységnek elérésére sokan a kényelem miatt vágytak, némelyek a fizetendő díjak mérséklésében reménykedtek, s sokan abban bíztak, amit mellé ígértek! Abban, hogy elkészülte után az utak, a járdák fejlődnek! A beruházás a Buckában például elkészült! Azt most persze hagyjuk, hogy milyen minőségben, hiszen a Dunaparton egy másik beruházás során, de ugyanettől a kivitelezőtől szintén szenvednek, de eljött és itt van! Hol vannak azok a már állítólagosan előkészített dolgok és megvalósítások, amelyek a város és a városrész út és járdahálózatainak kiépítéséhez vezetnek no és persze a biztonságosabb élethez és közlekedéshez?

 

·      Önök azt ígérték, hogy a csatornázások által könnyebb lesz az élet, hogy beruházás során bármit helyrehoznak, amit tönkre tettek, ráadásul a kivitelezés mindenre odafigyel! Hogy nem sikerült ennek ellenére helyrehozni a bedöntött kerítést a Berkenye utcába? Miért nem ismerik el a házrepesztést a Sas utca és a Sasfiók utca sarkán? Milyen odafigyelést, lakossági megsegítést sugall a Körös utca, a Maros utca vagy az Árnyas utca felszórása vasdarabokkal telített építési törmelékkel? És miért csak az előbbi kettő utcát hozták helyre azt is csak botrány hatására az előbbi kettő közül? Miért építettek szennyvízfordítót a játszótér mellé a Dunapartra? Üzenni akartak a felnövekvő nemzedéknek, hogy mit gondolnak róluk? Hogy minden Buckai ezt már kiskorától tudja? Miért építettek másik szennyvízfordítót egy másik területen mindenféle megkérdezés nélkül az ingatlantulajdonos magánterületére, vagy árasztottak el bűzzel egy lakást, ahol információink szerint a kivitelezés hibázott és ennek köszönhető eme áldatlan állapot? S ha már ennyi a hiba, akkor felmerül a kérdés: Nem találtak jobb kivitelezőket? Persze a kivitelező nekünk és a fentiek miatt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az hazudta ezt a beruházást és ezt a kivitelezést referenciaként használja, miközben úgy közlekedett mint elefánt a porcelánboltba, amely csak rombolt és tombolt a területen vagy úgy gondolta, hogy bevágja leásás nélkül a csatorna csöveket valamely ingatlantulajdonos kertjébe és hónapokra ott hagyja, vagy esetleg ha nem szólunk, akkor talán örökre! Tényleg nem voltak jobbak? Ennyi pénzből tényleg csak ilyenre tellett? S, ha mégis igazat mond és ez a referencia eltudják képzelni,  hogy a többi munka milyen lehet?

 

·       A beruházások során Önök azt mondták és azt írták, hogy ez minket szolgál és, hogy ez jó lesz! Vajon minket szolgált, amikor elárasztották az utcáinkat? Vajon minket szolgál, amikor azt mondják most már az felszáradt és kit érdekel? Mert mi a mi szolgálatunkat valahogy nem így értelmeztük eleinte, s a közjót ma sem így értelmezzük!

 

·      További kérdés ugyanakkor az is, hogy például a Bucka csatorna csatlakozási díja 251.000 Ft. Ez a csatorna csatlakozási díjak tekintetében és a környéken, de még az országban is kiemelkedik! Abszolút a drága a kategória! Hogy nem sikerült ezt a díjat lejjebb szedni? Hogy nem hatotta át Önöket az a filozófia, amely áthátotta a Buckai Víziközmű társulatot a 90-es években, amikor is arra törekedtek, hogy a beruházás a legjobb minőségben és a lehető legolcsóbban jöjjön el? A díj mérséklésére a közmű társulat, annak alkalmazottja és vezetése miért nem törekedett? Miért csak más emberek regzálása, fenyegetése, zsarolása volt a fontos? Miért csak és kizárólag ebben merült ki a tevékenysége a kedvezmények kiharcolása helyett?

 

·      Felmerül ugyanakkor az a kérdés is, hogy a csatlakozás díja ugyanannyi egy önálló teleknek, mint amennyi egy osztatlan közös tulajdon résztulajdonosának is, akinek az osztatlan közös tulajdon többi tulajdonosával, akik szintén a 251.000 Ft-ot kifizettek és egyenként egy csonkon kell osztozkodni! Ez persze önmagában véve is kérdőjeleket vett fel, még ha a jogszabály is hasonlókat ír, de az már végképp érthetetlen, hogy azt a jogszabályi értelmezést, amely szerint, ha fizikailag indokolt, akkor több leállás is lehet miért nem végezték el? Miért nem voltak további leállások mondjuk egy 20-on ingatlanrészt magába foglaló osztatlan közös tulajdon esetében? Miért akarnak kötelezni embereket, hogy több száz métert menjenek az utcán saját vezetékként és a központi vezetékkel párhuzamosan annak érdekében, hogy csatlakozhassanak? Miért nem úgy tervezték meg a rendszert, hogy az mindenkit szolgáljon és mindenkinek elérhető legyen? Miért van az, hogy egyetlen olyan másodlagos leállás, amelyről tudunk 300.000 Ft? Hogy kerülhet ez ennyibe és miért?

 

·      A Bucka csatornának egyébként a vezetékes víz is előfeltétele! Hogy lehet mégis az, hogy vannak olyan ingatlanok, területek, ahol ez nincs? Pedig ennek kialakítása volt az első forduló feltétele! Erre kaptak 167 milliót! Hogy lehetséges mégis ez? Hogy lehetséges, hogy ismerve ezt a feltételt és ismerve, hogy súlyosan szennyezett a talaj és a talajvíz mégis vannak olyan emberek, akik bár kifizették a vezetékes vizet nem rendelkeznek vele, s ma a XXI. századba kannákkal járnak a közkútra, a pénzüket elévültetnék és a csatlakozási díjat mai áron újra kifizetetnék? Apropó közkutak! Tényleg megakarják azokat drasztikusan szüntetni és a rászorulókat egy szennyezet területen végkép kilátástalan helyzetbe hozni? Nem számítanak az egészségre ártalmas talajvíz értékek? Hogy lehetséges az, hogy valaki valamiért fizet és nem kap érte, de szó szerint semmit se? Hogyan könyvelhették ezt le? Önök azt mondták Önkormányzati vagyonként kezelték, hiszen előfinanszíroztak! Csakhogy a semmit nem lehet előfinanszírozni! Ugyanis a semmi előfinanszírozásilag is semmi lesz! Mégis hogyan lehetséges ez?

 

·      A városon belül sajnos nem egységes a vezetékes víz díjszabása és köbmétere, Lakihegyen jóval olcsóbb egy köbméternyi vízdíj! Hogy lehetséges mégis az, hogy közigazgatásilag egy területen 137,2 Ft-os köbméter díj eltérés legyen? Hogy lehetséges az, hogy amikor ezt először felvetettük, akkor nem a város vízdíjait akarták a Lakihegyi szintre csökkenteni, hanem a Lakihegyit a városi szintre emelni? Lakossági szolgálat ez? Az emberek melletti kiállásnak minősül?

 

·      S, hogyan alakulhattak ki a közüzemi árak? Hogyan lehetséges az, hogy a szolgáltató az Energia Hivatalra hivatkozik, miközben az csak a maximális árat írja elő? Miért nem mérsékelnek? Miért többszörösek az árak a környező településekhez képest?

 

·      Megtudhattuk Önöktől, hogy egy nagy múltú, nagy jövőjű és tradicionális szolgáltatót kapunk a Fővárosi Vízművekben! Csakhogy a szolgáltató múltjában csak 2013-ban 50 milliárdos veszteséget ért el! Igaz azt mondta, hogy azért, mert eszközök átadására a törvény kötelezte, amely így veszteségként jelentkezett nála pontosan rendkívüli ráfordításként és az eredményt abban az évben a rendkívüli eredmény vitte el! Mégis hogyan csatlakozhattunk pont abban az évben egy veszteséges céghez? Hogy-hogy a hálózat bérlése csak 500 ezer forint neki és évente, miközben ezt 1,5 egységnyi csatlakozási díjjal kitermeli és a többi ajándék neki? Miért kötöttünk egy olyan szerződést, amely nekünk láthatólag előnytelen!

 

·       Miközben az új szolgáltató a fennálló állapotokkal alig tud mit kezdeni, csatorna terén, pedig pályakezdő, hiszen a Fővárosban, ahonnan jött ott sem ő kezeli, valamint nem tud a vidéki szokásokkal és a nálunk megtalálható házi vízművekkel mit kezdeni, aközben amikor az ÉCSVCS helyett új szolgáltatót kellett választanunk, akkor nem a Fővárosi Vízművekkel tárgyaltunk, hanem egy másik szolgáltatóval! Egyes források szerint az olcsóbb és felkészültebb lett volna! Egyes források szerint a szerződés is megkötetett és szintén egyes források szerint felsőbb nyomásra bontódott fel! Egyes források szerint felsőbb nyomás határozta meg nekünk a Fővárosi Vízműveket! Igaz-e ez? S vajon a felső nyomás-e a fontosabb vagy az itt élő emberek?

·      A csatornahálózat állapotáról már írtunk! Ahogy írtunk egy korábbi levelünkben, amely még válaszadási határidőn belül van, hogy teljesen túltelített a rendszer! Arról, hogy kis esőzések hatására már nemcsak a Határ út árad ki immáron hat éve a központi 10 – 14 ezer emberre tervezett, de 40 ezer embert elvinni kénytelen, s úgy tűnik képtelen központi vezetékével, hanem a város több pontja! A karban nem tartott, a terhelést jól láthatóan nem sokáig bíró rendszer, pedig minden előrejelzés szerint hamarosan összeomlani készül! Ráadásul a Bucka csatornával nem régen erre még rázúdítottak az eddigi terheléshez képest (30 ezer ember) további 10 ezer embert! Hamarosan, ha nem nyúlnak hozzá ez összeomlik! Milyen intézkedéseket terveznek és mihamarabb a kifogások (illegális rákötők a hibásak, de illegális rákötéssel ekkora árt okozni nem lehet) és elodázások helyett? Mielőtt beüt a katasztrófa! Továbbá meddig kell tűrnünk és néznünk az egyre-egyre feltörő fertő árat és a vízen lebegő emberi ürüléket?

 

·      Nagy kérdés az is, hogy mikor fogják újra feltérképezni teljes Szigetszentmiklós közmű hálózatát! Mikor térképezik fel, hogy melyik vezeték a talajban pontosan merre is megy? Márcsak azért, hogy mint mindig ne szakítsanak villany, telefon, víz, internet és egyéb vezetékeket, hanem tudják, hogy mi és hogy merre megy?

 

·      Továbbá nagy kérdés az is, hogy bár az elmúlt években állítólag rezsicsökkentéseket tudtunk megélni mégis miért nincs a területünkön található központi gázvezetékből jövő földgáznak semmi fűtő értéke? Miért pörög agyon az óra, miközben egy főzés időtartama többszörösére nőt? Miközben egy lábos vizet alig lehet felforralni? S miközben kiméletlen gázdíjakat fizetnek az emberek nagyjából kénytelenek fázni és akik csak tudnak a fa tüzelésre visszaszokni?

 

Mihamarabbi és érdemi

válaszukat immáron

nagyon várjuk!

 

 

 

KÖSZÖNJÜK!

 

Következő részünkben a Közbiztonság kihagyott válaszait tesszük fel újra! Meglátásunk szerint meghatározó ugyanis a tekintetben is sok és mindmáig megválaszolatlan kérdés van ebben a témában!

 

 

Szigetszentmiklós, 2016. Október 16

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr811813091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása