Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós Az elmúlt egy év soha meg nem kapott válaszaira újra feltesszük a kérdést 3. RÉSZ - OKTATÁS ÉS GYERMEKELHELYEZÉS -

2016. október 14. - Buckai Szövetség Egyesület

„Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Megvetendő Polgármester Úr!

Tisztelt Kapcsolattartó!

és

Kedves Barátaink!

 

Mint ahogy az elmúlt napok során Önök is láthatták a Buckai Szövetség Egyesület annak apropójából, hogy az elmúlt 8 éves működése ebből főként az elmúlt egy éves ténykedése során számtalan városunkat, városrészünket és térségünket meghatározó és fontos kérdést tett fel, melyre olykor választ, olykor érdemi választ sem kapott, s az Önkormányzat részére új kapcsolattartót jelölt ki úgy gondolta, hogy azokat újra és témakörönként felteszi! Hiszen talán a folytonos átadás – átvételek során felejtkeztek el róla, talán pedig kényességük miatt soha meg nem válaszolásra ítéltettek. Márpedig, bennünket a válaszok nagyon is érdekelnek!

 

Jelen levelünk fő témája ennek keretében és szellemében

az Oktatás és a gyermekelhelyezés

súlyos problémája és témaköre!

 

Mint talán Önök is tudják országunk népessége a demográfiai adatok alapján egyre csökken és egyre idősödik! A születések aránya a halálozásokat nem követi! Szigetszentmiklós és térsége azonban ez alól kivétel! Nagyon sok a kisgyermekes család és bizony-bizony hála Istennek gyakoriak a születések! Míg más helyeken éppen ezért létszámhiány miatt iskolákat, óvodákat zárnak be, addig területünkön az egyes bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba többszörös a túljelentkezés és nincs is férőhely! Ezen a helyzeten egyébként az állami előírás sem segít, amely 3 éves kortól a gyermekek beóvodáztatását függetlenül a szobatisztaságtól kötelezően előírja és elrendeli! Ahogy nem segít az alapfeltételek biztosítása nélkül kiadott építési engedélyek tömkelege sem, hiszen hatására egyre inkább súlyosbodik a túltelítettség problémája és az, hogy nincsen hely!

 

·       Első kérdésünk, melyet már korábban is feltettünk ennek fényében az, hogy Szigetszentmiklós város Önkormányzata mikor fedezi fel, hogy ez a jelenség állandó és folyamatosan növekedő jellegű? Korábban ugyanis arra hivatkozva nem építettek óvodákat, iskolákat, hogy az adott időszaki gyermeklétszám növekedés csak ideiglenes jellegű! Felfedezték-e már, hogy nem ideiglenes jellegű? Éppen ezért mikor hagynak fel a nagyon drágán béreljünk szemléletével?

 

·       Meglátták és megértették-e már, hogy mindazon szülőknek, akik bár településünkön élnek, laknak és gyermeket nevelnek mekkora teher gyermeküket Csepelre, Szigethalomra és egyéb környező települések oktatási, gyermeknevelési intézményeibe hurcolni, mert máskép nem tudnák megoldani? S mekkora teher a gyermeknek, akinek a hosszú más településekre való vándorlás miatt korábban kell kelni, aki ezáltal kevesebbet tud pihenni saját családja vagy barátai környezetében lenni? S, aki ezáltal nem ismerheti meg saját szülőotthona, települése történetét, hagyományát és örökségét?

 

·       Meglátták és megértették-e már, hogy milyen érzés lehetett 2016-ban megélni azt, hogy Szigetszentmiklóson és területén az adott évben sem érdemes diák, sem érdemes tanár nincsen? Legalábbis egy sem lett kitűntetve, megmutatva és megbecsülve!

 

·       Ahogy meglátták és megértették-e már, hogy Szigetszentmiklósnak az iskoláztatás terén össze kellene fognia a környező településekkel és támogatni egymást abban, hogy például egy lerobbant, lerombolt iskola újra épülhessen, s a térség közeli gyermekei (pl.: Szigetszentmiklósiak) ott nevelődhessenek, mindkét település történelmével és hagyományával megismerkedhessenek és bárkinek mindez közeli és elérhető legyen? Hogy konkrét példát mondjunk erre Csepel déli részén, de közel Szigetszentmiklóshoz található a teljesen lerombolt Csikó sétányi iskola. Tudná-e támogatni Szigetszentmiklós településközi összefogásban annak újra éledését és mondjuk annak biztosítását (mert nekik talán közelebb is lenne), hogy a Felső tag gyermekei Szigetszentmiklósról, ha ez újra épül eljuthassanak oda?

 

·       De maradjunk településünk határán belül! Az oktatás, így az iskolák, óvodák és bölcsődék terén vannak városrészek, ahol bár túltelítettek szinte – szinte egymás mellett helyezkednek el, s vannak olyan városrészek, amelyek állami tanintézménnyel (pl.: iskola, bölcsőde) lakosság nagy létszáma ellenére sem rendelkeznek! Van persze új óvoda és bölcsőde építési terv, de hol tart a megvalósítása ezeknek? Főként a tervek azon elemeinek, amelyek olyan városrészekre kerülnének, ahol olyanok és jelen pillanatban nincsenek?

 

·       Nem tagadjuk hogy az oktatás terén rendkívül zavarnak bennünket a bérlemények! Rendkívül zavar így például a Sas utcai óvoda esete, ahol euró alapon 15 évig két óvoda áráért bérlünk egy óvodát, amely 15 év és két óvoda árának valamint az árfolyam különbözetnek a kifizetése után sem lesz a miénk? Gondolkodtak-e már a Sas utcai óvoda bérleményének újra tárgyalásán? Gondolkodtak-e már az intézmény megvételén? Voltak-e már ilyen irányú célok, tárgyalások? Ki a felelős azért, hogy városunkat egy ilyen drága bérlemény terheli? Igaz-e az, hogy Szigetszentmiklós város Önkormányzata pár évi bérleményt a kezdetekkor előre fizetett ki, hogy a bérbeadó a bérleményt feltudja építeni? Merthogy erről szólnak az utcán a hírek! S, ha igaz, hogy az intézményt előre így meg finanszírozta, akkor nem volt-e egy olyan Önkormányzati terület telek, amelyre ezt önmagának is feltudta volna húzni és ezáltal állandó óvoda lenne, s nemcsak egy bérlemény? Milyen ingatlanokkal rendelkezik az Önkormányzat? Ezek hol helyezkednek el? Nem lehet-e azokra óvodát, iskolát és bölcsödét húzni?

 

·       Továbbá! Nem tudjuk mennyire van tisztában azzal Szigetszentmiklós város Önkormányzata, hogy gyermekeinek egy része betegsége okán különös oda figyelésre, megkülönböztetett oktatásra és törődésre szorul! Egyes iskolákban vannak bizonyos kisebb – nagyobb mérvű támogató rendszerek, de más problémák esetében nagyon messzire kell utazniuk az ilyen problémákkal rendelkező családoknak és gyermekeknek! Tud-e, akar-e ezen személyeken, családokon, gyermekeken a városvezetés segíteni, s egy olyan intézmény elhozatalát kezdeményezni, amely rajtuk tud segíteni?

 

·       Hogyan szándékozik a közlekedést átszervezni annak érdekében, hogy az iskolákba, óvodákba, bölcsődékbe közlekedő szülők reggelente és délután ne a dugóba álljanak vagy ne a tömegnyomorba, un. hering járatokon nyomorogjanak?

 

·       Van-e lehetőség arra, hogy iskolát, önálló iskolát is kapjon a 10 ezer főt számláló Bucka? Hiszen szerintünk erre hatalmas szükség lenne! Nem is kell mondanunk, hogy miért és mennyire!

 

 

Feltett kérdéseinkre válaszukat, érdemi válaszukat mihamarabb várjuk!

 

 

KÖSZÖNJÜK!

 

 

Következő részünkben a Bucka-tó és környezetvédelem kihagyott válaszait tesszük fel újra! Meglátásunk szerint meghatározó ugyanis a tekintetben is sok és mindmáig megválaszolatlan kérdés van ebben a témában!

 

 

Szigetszentmiklós, 2016. Október 14

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9711808725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása