Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós Az elmúlt egy év soha meg nem kapott válaszaira újra feltesszük a kérdést 2. RÉSZ - KÖZLEKEDÉS -

2016. október 13. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Megvetendő Polgármester Úr!

Tisztelt Kapcsolattartó!

és

Kedves Barátaink!

 

Ahogy Önök is láthatták a Buckai Szövetség Egyesület egy új beadvány és levél sorozatba kezdett annak apropójából, hogy új kapcsolattartója van, amely vélhetőleg nem kapott meg minden tájékoztatást a valaha folyamatban lévő ügyekről, amelyeket soha nem vagy érdemben soha nem válaszoltak meg! Márpedig ezek a kérdések fontosak! Városunk és térségünk életét és mindennapjait befolyásoló kérdések, melyek megválaszolása sokat fejleszthet és segíthet úgy Szigetszentmiklós, mint az Alsóbucka és Csepel-sziget felemelkedésében.

 

Jelen részünk a Közlekedésről szól

 

Szigetszentmiklós és térségében napjaink világában a számtalan értékesített ingatlan és betelepítés hatására egyre több ember él, miközben az infrastruktúra és az utak állapota tekintetében ehhez nem adottak a feltételek! Ugyanannyi idő a csúcsidős bejutás a Fővárosba, mint amennyi a többször akkora távolságra lévő Székesfehérvárról vagy környező megyék nagy városaiból! Ráadásul egyre súlyosbodik a helyzet. Emberek ülnek reggelente órákat a kijutás miatt a dugóba és a haza jutás miatt este. A környező közúti tömegközlekedés menetideje az elmúlt években az eredetinek több, mint a duplája lett! Így egyre nagyobbnak tűnik a válság e tekintetben. De ugyanez a helyzet a településen belül is! Városon belül is az eljutás rendkívül nehézkes csúcsidőben, s ebbe a gyermekek óvodába és iskolába jutása, jutattása is nagyon nehézkes. Nincsenek járdák, keskenyek az utak és jelentős balesetveszélyes forrásokat magába foglaló csomópontok vannak! A buszok túltelítettek! Nem jöttek el az államtitkár jelenlétében elhangzott ígéretek! A Bucka busz vonatkozásában kapacitáscsökkentés történt, melynek hatására az azon való közlekedés a zsúfoltság miatt sokszor elviselhetetlen! A járatok nem tudnak menetidőt tartani, mert nem adottak hozzá a közlekedési feltételek és ők is még buckán belül is olykor dugóban állnak és bárhova is nehézkesen jutnak el! 20 éves tervek vannak a környékünkön (pl.: Gyártelepi vasúti felüljáró), amelyről már ezerszer tárgyaltak korábban, s amely ennek ellenére nem jött el és egyre problémát okoz.

Most nem tesszük fel azt a kérdést, hogy ez a közlekedési állapot miért ilyen! Mert ezt a kérdést már feltettük egy előző levelünkben, amely pár nappal ezelőtti, így a válasz nyilván érlelődik! Nem tesszük fel azt a kérdést, hogy mit tett ellene a Polgármester, az Önkormányzat és hogyan próbált meg ezen az áldatlan állapoton segíteni, ahogy azt sem, hogyha volt ilyen intézkedésük, ötletük, akkor annak kommunikációját és intézkedését miért is nem látjuk! Nem tesszük fel, hogy hogyan próbálnak a kijáratok esetében az utat szélesíteni, a Szigetszentmiklósi gerincút és az észak Csepeli gerincút összekötését elérni, a Csepel  - Szigetszentmiklós közötti járatok menetidejét drasztikusan csökkenteni, a kötött pályás közlekedést támogatni, a Bucka közlekedésének alakulását javítani, beleértve a kisajátítások megvalósíthatóságára vonatkozó megvételi szándékokra pályázni, továbbá a Buckát elkerülő Gyorsforgalmi út elhozatalát segíteni, hiszen ezt a kérdést már abban a pár nappal ezelőtti levelünkben feltettük és nyilván a választ várjuk! Ahogy a várjuk a Katasztrófavédelemnél a Csépi út szélesítését, az ELMŰ-vel a tárgyaló asztalhoz történő leülést és akár egy barter ügyletben történő megállapodást, mellyel így a szolgáltató egy-egy önkormányzati területen, létesítményen (pl.: Sportcsarnok) hirdetési felületet kapna. Továbbá várjuk a választ és intézkedést a Bucka fő útjai mentén történő járdák kialakítására, amely nem járda cserét jelent ott ahol van, hanem új elérkezését ott ahol nincsen!

 

De vártuk a válaszokat korábban is olyan közlekedési témakörökben, amelyekre a válasz aztán soha nem, vagy érdemben nem érkezett meg, pedig nagyon fontosak:

 

·       Vártuk a válaszokat a Csépi úti autóbuszfordulóra, hogy a Csépi útra a nagybusz visszaérkezhessen szabályozott és jó körülmények között. Vártuk, hogy pályázatot keresnek, hogy az érintett ingatlan, amelynek megvételére lenne szükség ehhez megvehető lehessen és ezáltal a Buckai közlekedés busz vonatkozásában könnyebb és tehermentesebb lehessen! Ez soha nem érkezett meg, pedig egyre több a közlekedő, s köztük egyre több a gyermek! Nem kérdés, hogy a nagy busz visszahozatala a Buckának kell! S nem kérdés, hogy úgy kellene, hogy később senki se köthessen bele!

 

·       Gond van ugyanakkor a Buckai kijáratokkal! Főként, ha azok a Csépi út vonatkozásában érintettek! A Katasztrófavédelemnél csúcsidőben kocsisor áll, hogy a Csépi útról a Mű útra vagy a Mű úton át ki lehessen jutni! Annyi helyre és annyi mindenhova hoztak már körforgalmakat, ahova azok nem kellenek! De ide a Csépi út - Mű út – Dunasor kereszteződéséhez kellene! Hiszen a közlekedés sokkal könnyebb lenne, ahogy a kijutás is! Soha nem láttuk azt, hogy az Önkormányzat válaszolt volna erre a kérdésre! Soha nem láttuk, hogy felvette volna a kapcsolatot a Közúttal, Szigethalommal vagy az itt található és kiváló szolgáltatás nyújtó, sokak által kedvelt zöldségessel. Pedig várjuk és szeretnénk kérni! Szeretnénk erről a kérdésről tájékoztatást kapni!

 

·       Korábban már írtuk, hogy a Buckai közlekedést úgy lehetne javítani, ha a Buckát elkerülő gyorsforgalmi út megépül a Csepel Autógyár két kerítése között, ahogy azt is, hogy ezen esetben a Buckát például egy Kispesti viszonylatban megszokott lakóövezetté kellene tenni! Soha és semmilyen választ nem kaptunk erre a felvetésre, még ha az elkerülő gyorsfogalmi úthoz hasonló tervecske szerepel a hibáktól hemzsegő közlekedési koncepció tervezetébe! Szeretnénk kapni, mert fontos lenne! Meghatározó a Bucka, a térség és Szigetszentmiklós életébe!

 

·       S bár az lenne a jó, ha a Bucka közlekedésében lakóövezet lehetne és egy elkerülő gyorsfogalmi út lenne, de nem szabad elfeledkezni a Buckában élő hatalmas néptömegről és az ő közlekedésükről sem! Úgy ahogy a Csépi út másik kijáratáról a Két lyukú híd környékéről sem! Éveken át  írtuk és kértük a két lyukú híd és környezetének javítását nem egy és nem két éve! Ráadásul ezt nem csak mi, hanem mások is megtették mi előttünk vagy velünk párhuzamosan! Egyrészről a két lyukú híd esetében nem lehet kijutni! Dugó áll itt reggelente! Másrészről nincs magasságkorlátozó oszlop, pedig a rengeteg beszorulás miatt nagyon is kellene! Hatalmas károk történnek ott és a balesetek gyakorisága miatt úgy látjuk nem megfelelő a tájékoztatás és elkerülhetőek lennének a károk! Furcsa ez azért is nekünk, mert a Két lyukú hídtól másfél utcányira lakik a Bucka egyik képviselője, miközben mindenki más is erre közlekedik, így a vezetés igazán észre vehetné! Ahogy észrevehetné az alpolgármester is, amely az Önkormányzattal szerződésben álló egyik közlekedési társaságnál is jogászkodik! Várjuk a választ a Két lyukú híd és környezetének rendezésére!

 

·       Csak az elmúlt években annyiszor kérdeztünk rá és annyiszor javasoltuk a Gyártelepig közlekedő Bucka buszt, mire végre és eljött! S annyiszor kértük és annyiszor javasoltuk, hogy jó a hétvégi busz, de a Csépi útra is kellene! A Bucka fő útja ugyanis egész hétvégén ki van hagyva! Tömegközlekedési vonatkozásban nem jár rajta semmi sem! Pedig jó lenne! Lenne rá igény és kellene! Soha nem kaptunk választ erre! De szeretnénk kérni!

·       Ahogy szeretnénk kérni választ arra is, hogy Szigetszentmiklósi Önkormányzat a Csepeli HÉV északi és déli meghosszabbítását tudná-e támogatni! Márcsak azért is, mert a Csepeli HÉV vonatkozásában most közvetve érintett (Sok Szigetszentmiklósi megy a Csepeli buszokkal, majd a Csepeli HÉV-vel, így a sorsa nekünk sem mindegy), de akkor, a bővítéskor ha megvalósulna a Kálvin tér – Csepel – Halásztelek – Szigetszentmiklós – Szigetszentmiklós, Gyártelep vonal, akkor közvetlenül érintett lenne! Soha nem kaptunk választ erre, pedig az álláspontjuk felettébb érdekelne! Támogatásuk, pedig mindenki hasznára lenne! S e tekintetbe nem az a lényeg, hogy ez a bővítés a mi ötletünk, hanem az, hogy Szigetszentmiklós és a térség javát szolgálná, s elősegítené a közjót!

 

·       Továbbá soha nem kaptunk választ, pedig kellene, hogy Szigetszentmiklós városa és Önkormányzata támogatna-e egy olyan járatot, amely Csepel, Soroksári RÉV-től az Üdülő sor – Rév sor – Teleki utca – Dunaharaszti utca – Sárgaház – Bajcsy Zsillinszky utca – Gyári út – Őz utca – Ádám Jenő sétány – Gyökér utca – Csépi út – Dunasor útirányon át a Tököli parkerdőig közlekedne és vissza! Képes lenne-e pályázni erre, hogy olyan területeket is bekapcsoljon a közúti közlekedésbe, ahol nem járnak járatok! Hogy olyan területeken (Kisduna és annak a partja) is legyen busz és egyéb közlekedés, amelynek megszépülése esetén majdan és valamikor a túrizmus is bővíthető! Az a kérdés, hogy képesek lennének támogatni a Kisduna buszt, amely ezt foglalja egybe! Soha nem kaptunk erre választ, pedig nagyon érdekelne!

 

·       És végül, de nem utolsó sorban soha nem kaptunk választ a zsákutcák kérdésére! Nem kaptunk választ arra, hogy Buckában ez egyre több, pedig már így is rengeteg! Nem kaptunk választ arra, hogy ezeket hogyan lehetne felszámolni, a közlekedést átjárhatóvá tenni és e tekintetben is rendezni! Sem biztonsági sem semmilyen téren egy zsák utca tenger egy területen nem jó! Nem segíti elő a térség fejlődését és baj esetén a terület elérhetőségét! Ahogy a településünk ki és bejárati túltelítettsége nagy baj esetében nem segíti elő a terület kiürítését és a nagy bajok elhárítását sem! Jó lenne ebben választ látni, intézkedést élni! Nagyon érdekelne bennünket!

 

Érdekelne és várjuk! Ahogy a Gyártelepi vasúti felüljáró melletti harcukat, a bicikli utak kialakítását és számtalan dolgot, amely városunk és térségünk közlekedését javítja és fejleszti, beleértve a Majosháza  - Szigetcsép – Tököl – Száhalombatta gyorsforgalmi út kialakítását és támogatását is!

 

 

KÖSZÖNJÜK!

 

Következő részünkben az oktatás és a gyermek elhelyezés kihagyott válaszait tesszük fel újra! Meglátásunk szerint meghatározó ugyanis a tekintetben is sok és mindmáig megválaszolatlan kérdés e témakörben!

 

 

Szigetszentmiklós, 2016. Október 13

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9511801899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása