Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

NYÍLT LEVÉL - Bóna Zoltán országgyűlési képviselőhöz A Gyártelepi Szakorvosi Rendelőintézet válságával kapcsolatban

2016. szeptember 05. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Bóna Zoltán országgyűlési

képviselő Úr!

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Magyar Kormány!

és

Kedves Barátaink!

 

A területileg illetékes egyik civilszervezetként meglepődve, mitöbb megdöbbenéssel olvastuk el Bóna Zoltán (FIDESZ) területünk országgyűlési képviselőjének 2016.04.26-án tett egészségüggyel kapcsolatos felszólalását.

 

Ennek keretében területünk országgyűlési képviselője a Szigetszentmiklósi Rendelőintézetről és dicsérendő színvonal növekedéséről tájékoztatta a Tisztelt Házat és a széles körű publikumot!

 

Felmerül azonban a kérdés, hogy mi alapján? Járt valaha ott? Kezeltette magát? Bármely osztályon! Mondjuk csak az utóbbi időben? Volt mondjuk mostanában itt vérvételen?

 

Mert, ha lett volna, akkor rájött volna, hogy bár az épület valóban szebb lett, de a szolgáltatási színvonal teljesen tönkrement. Amikor ez az épület még nem volt felújítva és úgymond omladozott nem voltak váró listák mondjuk a vérvételre. Aki elment reggel annak megvolt az eredménye kora délutánra vagy délre. Ugyanerre ma 4 – 5 hetes várólista van! És más osztályokon is hasonlókat lehet tapasztalni.

 

Tisztelt Képviselő Úr!

 

A vérvétel az egészségügyi szolgáltatások egyik olyan fajtája, amelyet, ha kérnek általában valamilyen sürgősségi megállapításhoz kell és múlhat rajta akár emberélet. Ha erre ennyit kell várni, akkor emberéletek sodródhatnak veszélybe, ahogy más egészségügyi szolgáltatás elérhetetlenségének és megmagyarázhatatlanul hosszú várólistájának is lehetnek hasonló következményei.

 

Az elmúlt időszakban csak a mammográfia esetleges visszahozása Kistarcsáról az egyedüli olyan dolog, amely talán és pozitívum lehet a férfiak szívének oly kedves hölgyeknek. Ahhoz azonban az államnak is olyan támogatást kell nyújtania, hogy ez lehetséges legyen és ebben, mint a terület képviselőjének Önnek nagy szerepe lehet. Persze, ha ezt felvállalja!

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy Ön parlamenti munkáját és eddigi 8 felszólalását mely felszólalással kezdte. És bár először azt gondoltuk, hogy a Kis-Duna és térségének egyik országgyűlési képviselőjeként Sopron és a hűségfalvakról szóló beszédével igencsak eltévedt, de aztán rájöttünk, hogy ebben mást és nagyobb üzenetet kell keresni! Megértettük már, hogy Ön saját pártcsaládjához nagyon is hű! De mi ezt a hűséget szeretnénk kérni értünk, a területén élő állampolgárokért!

 

Mint keresztény embernek nyilván Önnél is nagy értéknek kell lennie az emberi életnek és nagy érdemként kell kezelje az őszinteséget! Ha, pedig Ön keresztény emberként ezeket fontosnak tartja, akkor  kérjük álljon kormánya elé, kérjen finanszírozást a Gyártelepi orvosi rendelő színvonal javulására. Érje el és harcolja ki, hogy egy vérvételre ne kelljen várni hosszú heteket vagy hónapokat.

 

Hogy a mammográfia, amely esetleg eljöhet és amelyre eszköz és személyzet van a terület és az itt élők sokaságának is megfelelve itt elvégezhető, itt analizálható és itt diagnosztizálható lehessen! Érje el és harcolja ki, hogy az egészségügyi szolgáltatások színvonala, gyorsasága és elérhetősége országunk egyik és pozitív minta példája lehessen! Mert ebben az esetben érezzük, hogy Ön a mi képviselőnk és képes, valamint hajlandó a mi érdekeinket védeni!

 

A dicséret, pedig szép gesztus! Biztosan sokan is örülnek neki! Viszont érték, amelyet Tisztelt Képviselő Úr nem szabadna elpazarolni! Csak akkor szabad adni, ha van mit dicsérni!

 

Azt kérjük Öntől, hogy Szigetszentmiklósi Rendelőintézet terén legyen mit dicsérni, mert felszólalásával ellentétben most nincs mit!

 

 

Köszönjük!

 

 

Szigetszentmiklós, 2016 Szeptember 5.

Tisztelettel:

 

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1411680211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemeczné Roszkop Mária 2016.09.06. 15:02:07

T. Csizek Csaba úr!
Köszönöm, hogy Ön/Önök felhozták a szakrendelővel kapcsolatos problémát. Az elmúlt pár hónap termése:,,
- hasi ultrahangra időpont kérése : junius közepe, kapott időpont 2016. szeptember 12.
- bőrgyógyászaton reggel 9-től 13 óráig vártunk még bejutottunk. Tavaly augusztus hónapban kértem időpontot a mammográfiára, mert nagyon fájt a bal mellem. 2016. márciusra akartak adni, a Párom mondta, hogy nagyon fáj a mellem, erre 2015. novemberére adtak volna. Elkezdtem böngészni, hogy maszek uton mennyibe kerül a mammográfiás vizsgálat. Eszembe jutott, hogy felhívom a szakrendelőt, hogyha kifizetem mennyibe kerül és mikor kerülnék sorra, és láss csodát mondták, hogy menjek 2 nap múlva, és nem kell fizetnem!! Akkor most mi folyik itt a szakrendelőbe? Orthopédiára időpont kérés: augusztus 16., kapott időpont november 15, és még sorolhatnánk.

Ajtony 2016.09.06. 22:04:36

Valamikor egy f@sz kitalálta a teljesítmény volumen korlátot, aminek a része volt a vizsgálatok és a kezelések forintosítása - ha emlékeznek a tisztelt blogolók, elkezdtek nyomtatott "számlát" is adni, hogy mennyit is fizettünk volna... Ráadásul ez az egészségügy privatizációjának előkészítése volt, amikor is a tervek szerint (Dr. Molnár Lajos) szinte a teljes egészségügy az amerikai rendszerre állt volna át - a szegénykórházak mellett szinte mindegyik szolgáltatást bizony a TB és a magánbiztosítások fizettek volna.
Ezt a rendszert 2010. után "elfelejtették" törölni, vagy az élethez és az elvárásokhoz alakítani. A mai napig "ára van" a nagy-labornak, a kisebb vizsgálatoknak, és a speciális labornak. A TB finanszírozza a vizsgálatokat, a TB kassza bevétele meg ugye a dolgozók bértől függő + alapdíj befizetései - azaz véges összeg.
Nem lenne baj, ha a műveleteknek lenne ára, de ugye az se normális, hogy egy fogorvos naponta 8 fogtömést végezhet, még akkor is, ha éppen ennek a dupláját, háromszorosát is el tudná végezni. Ugyanez a laborral, vagy bőrgyógyászattal, és az összes beavatkozással. Mivel a díjak csak virtuálisan jelennek meg, maga a korlát is egy virtuális szám. Érthetetlen, hogy egy napi 500 vizsgálatra is alkalmas labornak miért húznak 200-as limitet. A virtuális költségen kívül ugyanis legfeljebb a segédanyagok és eszközök költsége jelent valós kiadást.
Mindenképpen káros gyakorlat, hiszen a vizsgálatok száma elvileg adott, legfeljebb néhányan meggyógyulnak, néhányan meg meghalnak, mire sorra kerülnének (vagy magánúton végeztetik el). A rendszer másik visszássága az, hogy a vizsgálatokat valamilyen mértékben visszaterhelik a háziorvosokra, ezért sokszor a szakorvos és a háziorvos "vitatkozik" az elégséges és a szükséges vizsgálatról.
A rendszer számait egyébként a vizitdíjas időben állapították meg, amikor is sokszor a valóban beteg emberek se mentek orvoshoz - csak gondoljunk bele, hogy 10-15 kezeléses betegségnél minden alkalommal ki kellett fizetni a 300 Ft-ot, amit elvileg valahogy vissza lehetett igényelni, de annak bonyolultsága és afféle "segélykérés" jellege miatt szinte alig tettek meg a betegek.
Remélem Bóna Úr - de említhetnénk mindegyik egyéni körzetben nyerő képviselőt - elgondolkodik magán a szerencsétlen rendszeren és az egészségügyi kormányzatnál megkérdezi, hogy valójában mennyit spórolunk meg a hülye rendszerrel, és vajon mibe kerülhet az, ha az ez miatt krónikus állapotba kerülő betegeknek sokkal drágább - esetleg hosszabb kórházi tartózkodást jelentő - kezeléseket kell alkalmazni, vagy esetleg hetekig-hónapokig táppénzt kell fizetni.
süti beállítások módosítása