Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

HOGYAN JÖTT KI A BUCKA CSATORNA INGATLANEGYSÉGENKÉNTI HOZZÁJÁRULÁSA? - Mi egykoron számoltunk! - 2 rész egyéni beruházásra / 2

2016. június 12. - Buckai Szövetség Egyesület

Az szóbeszédek során az alapvető gyanúk és feltételezések két alapvető síkon mennek el:

1.      „A szennyvíztisztító bővítését is a lakossággal fizetetik meg”:

Ennek a feltételezésnek azért van nagyon nagy jelentősége, mert a pályázat kiírása szerint az Önkormányzat a szennyvíztisztító bővítését a lakosságra semmilyen mértékben sem vetheti ki. Ha, pedig ennek okán magasak a költségek, akkor azt csak a csatorna hozzájárulás mértékéig vissza kell csökkenteni. Tekintettel a költségek levezetésére az már megállapítható, hogy a szennyvíztisztító bővítését egészben nem a lakosság fizeti, de mivel vannak meglepő költségek, annak kijelentése, hogy ezt részben, de legfőképpen saját akaratán kívül nem teszi, igencsak felelőtlenség lenne.

2.      „Az Önkormányzati vezetés a beruházás egy részét saját egyéni célok érdekében a lakosok kárára összegileg eltűnteti.”

Ezen gondolatmenetnek a Bucka eddigi történelmét ismerve igencsak nagy alapja van, amely bár nem jelen a Önkormányzati összetételt, hanem a mindenkori Szigetszentmiklósi Önkormányzat eddigi tevékenységét terheli. A levezetés alapján megállapítható, hogy vannak olyan költségtényezők, amelyek teljes mértékben és jogosan feltűntettetek, de vannak olyanok is, amelyek tovább erősíthetik ezt a nem túl pozitív gyanút. Nézzük ezeket:

ü  Nyilvánosság biztosításának költsége (magyarul reklám): Ebbe foglaltatik a városi honlapon található csak Bucka csatorna link. Azonban az említett honlapon éppen az érdemleges dolgok nem elérhetőek, mégis minden ingatlannak ez 349 Ft-jába fáj, amely az összes ingatlant figyelembe véve: 819.000 Ft, de erre a város kap Uniós támogatást, amellyel együtt ez a tétel már 5.460.000 Ft. Persze ebből van néha szórólap is, de az összeg mértékét és tartalmát ismerve már ezen egy tényező alapján sem hárítható el a gyanú.

ü  Projekt menedzsment: A leginkább nyomon nem követhető tétel. Ide bármi elszámolható. Ingatlanonként 3.005 Ft-ba kerül, de minden lakósnak együtt már 7.056.000 Ft-jába fáj. Ezt a tételt is támogatja az Unió, ami azt jelenti, hogy mindennel együtt 47.040.000 Ft.

ü  Tartalék: Van belőle kettő is! Az egyik a műszaki tartalék a vélhetően váratlan költségekre, ennek tétele: 4.695 Ft / ingatlan, de a másik a Víziközmű társulat tartaléka, amely nem igazán magyarázható, főleg annak 17.036 Ft/ingatlanos mértéke. Ha ezt felszorozzuk az összes ingatlannal, figyelembe vesszük az Unió támogatását is, akkor bizony megdöbbenve látjuk, hogy 113.500.000 Ft-ot tartalékoltunk.

ü  Beazonosíthatatlan költségek: Bár mértékük 23.795 Ft-ként van kimutatva, valójában tudjuk azt, hogy ezek egy része (kb. 10.000 Ft) számlavezetési díj. A fennmaradó összeg azonban akkor sem kis tétel sem ha ingatlanonként (13.795 Ft), sem ha végösszesen (32.390.660 Ft) nézzük.

 

A közgazdaságtan és az elszámolások alapvető lényege éppen az lenne, hogy elkerülhessük, vagy megcáfolhassuk az ilyen és ehhez hasonló lakossági gyanúkat és mendemondákat éppen azért és éppen annak érdekében, hogy a beruházás minél nagyobb lakossági támogatást élvezzen, ezáltal pedig a beruházás is minél hamarabb elkészülhessen. Hiszen, ha nincs bizalom, akkor nincs nagy fizetési hajlandóság sem, amely a beruházás sikerét is veszélyeztetheti, de elkészülését mindenképpen késleltetheti.

 

A lakosságnak ugyanakkor azontúl, hogy tudja, hogy számára miért is fontos a csatorna, tudnia és éreznie kell azt is, a beruházás értük van és minden a szennyvíztisztítással kapcsolatos problémái éppen a beruházással megoldódhatnak. Ehhez azonban szükség van olyan elemekre is, amelyek - mint ahogy arra már a korábbiak során is hivatkoztunk -  meggátolhatják a bosszúságok (pl.: szennyvíz visszafolyása az ingatlanba) előfordulását is. A költségek levezetése bemutatta, hogy van pár olyan tétel (pl.: tartalék), amelynek terhére ezek is beszerelhetők lennének. Ez minden buckai és a Buckai Szövetség együttes érdeke és célja.

 

A Buckacsatorna építése és Szennyvíztisztító telep bővítése projekt ugyanakkor közgazdasági szemlélettel nem csak és kizárólag az egyéni hozzájárulások mértékének tekintetében vizsgálható, hanem összes és számszaki tekintetben is, amelyek végül mégiscsak minden ember hozzájárulását érintik. Egy egyszerű matematikával ugyanis könnyen levezethető, hogyha egy alapösszeget kisebb számmal osztunk nagyobb lesz a kihozott eredmény, míg ha nagyobb számmal osztunk kisebb mértékű eredménnyel találkozzunk. Miért is fontos ez?

 

A Bucka csatorna a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázat alapján egy 3.100 ingatlant magába foglaló beruházás. Igen ám, de a költségek leosztása 2.438 ingatlanra történt. Mondhatjuk erre, persze azt, hogy valóban, de nem minden ingatlan csatlakozik, mégis az eltérés hatalmas. Annak tudatában, pedig végkép az, hogy vannak olyan utcák, amelyek bár telekkönyvileg magán tulajdonban vannak, mégis évtizedek óta közútként használtak, a csatornán kívül minden összközművet megkaptak és névvel szerepelnek még az Önkormányzat nyilvántartásában is, de a csatorna tekintetében elutasítást kaptak. Felmerülhet a jogos kérdés, hogy vajon miért?

 

Az eddigiek alapján látható, hogy a költségvetési elszámolás és ezáltal a közgazdaságtan egy nagy mértékben meghatározó része lehet egy beruházásnak, így a Bucka csatorna beruházásnak is. Annak hiánya, hibája vagy a lakosság ezzel kapcsolatos tájékozatlansága meghatározhatja annak sikerét is. A Buckai Szövetség éppen ezért a tételes, bármikor nyomon követhető, elérhető elszámolás folyamatos és naprakész módjára törekszik. Ezt szeretné elérni annak érdekében, hogy ez beruházás végre tiszta és sikeres legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr518804446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása