Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

KÖZMEGHALLGATÁS SZIGETSZENTMIKLÓS - 2016.04.29 - Gyártelepi zebra

2016. május 01. - Buckai Szövetség Egyesület

A 2016 Április 29-én történt közmeghallgatás során az első napirendi pontnak megfelelő Agglomerációs közlekedés kiemelten és legnagyobb prioritást élvező témája és felszólalása a Gyártelepi zebráról és / vagy felüljáróról szólt.

 

A közlekedéssel kapcsolatosan történt felszólalása során egyik lakótársunk a felüljáró és átjáró kérdését is felvetette, de olyan formában, hogy vélhetőleg még nem jutott el az az információ hozzá, hogy a zebra megépüléséhez, ha a felüljáró megépítése a 2017. évi költségvetésbe nem kerül bele, akkor hosszú hallgatás és már a korábbi Szigethalmi hozzájárulás után 50 %-ban Szigetszentmiklós is hozzájárul.

 

Dr. Fónagy János államtitkár Úr, mikor bevezető beszédét kezdte, akkor arról beszélt, hogy bár tudta, hogy Szigetszentmiklósra kell jönnie, de kapott egy telefont, mely szerint Szigethalomra a Kossuth Lajos út túlsó végére menjen! Bár nem értette, de ő szót fogadó, ezért csúszott egy picit az érkezésben!

 

Ezt a labdát csapta le az egyik Önkormányzati képviselő! Hiszen, ha átment Szigethalomra, akkor azon a bizonyos HÉV átjárón is át kellett mennie ezáltal, pedig látnia, hogy milyenek ott a viszonyok! Bekerül a felüljáró a 2017-es költségvetésbe?

 

Az államtitkár helyett Bóna Zoltán országgyűlési képviselő válaszolt! Ennek keretében nemcsak a Ráckevei HÉV felújításának prioritását kérte, hanem arról is beszélt, hogy a 2017-es költségvetés függvényében már nyáron elfog dőlni, hogy zebra jön-e vagy sem! Ez arra volt utalás, hogy ha felüljáró benne van a 2017-es költségvetésben, akkor a zebrára kiadandó több, mint tíz milliós kiadás felesleges! Ugyanakkor a térség egy nemsokára meghozandó parlamenti határozat alapján átalakul, hiszen átadják a Gyártelepi intézményközpontot. Ha ez megvalósul, akkor egy helyen lesz a bíróság, a népegészségügy, a rendőrség, az ügyészség és megannyi minden, amely miatt a forgalom méginkább felélénkül és a felüljáró kell, ráadásul 1-2 éven belül!

 

Ebben az egész felvetésben azonban van szépség hiba! Az első és legfontosabb, hogy úgy a Volánbusz végállomáshoz vezető Gyártelepi zebra, mint a HÉV felüljáró kérdése több évtizedes! Mindkettő már az 1990-es években téma volt! Csak a gyártelepi felüljáróról olyan információkkal és dokumentumokkal rendelkezünk, hogy évtizedeken keresztül tárgyalt Szigethalom, Tököl és Szigetszentmiklós, de felkerült a kistérségi tárgyalások asztalára, mint ahogy a Pest megyei közgyűlés elé is! Olyan időtávokat ível át az ügy, amelynek során, amikor az elkezdődött és felvetődött témaként, akkor ma a zebráért küzdök még csak Általános iskolások voltak! Ma, pedig gyermekeik hasonló korúak!

 

Ennek formájában teljes mértékben érthető, hogy azok az emberek, civilek, akik a 2016. Február 3-án a gyalogos átkelő hiánya miatt bekövetkezett baleset óta a zebráért küzdenek csak, akkor hajlandóak hinni, megnyugodni és az ügyet győzelemként megélni, ha az itteni gyalogos átkelés végre biztonságos lesz és nem életveszélyes! Továbbá, ha Vitti felépül, akinek gyógyulásáért mindenki szorít és izgul!

 

Szintén nem hangzott el, de fontos információ a leendő felüljáró egyre többször fű alatt elhangzó költsége! Ez mintegy 1 milliárd forint! Márpedig, ha igaz akkor ez olyan költség, hogy szükség ide és szükség oda ezen biztosan komolyan elfognak gondolkodni! Láttunk már számokon elcsúszó fontos fejlesztéseket!

 

Azt is hiányoljuk, hogy nem beszéltek a további fejlesztésekről és körülményekről. Arról, hogy ha felélénkül itt a forgalom, akkor az főként Szigethalom, de bizonyos esetekben Szigetszentmiklós útjaira is mégnagyobb forgalmat generál! Milyen új elvezető alternatívákat terveznek, hogy minél kevésbé legyen ez a lakosságot zavaró, megszokott életvitelüket megváltoztató esemény! Még akkor is, ha természetesen a bíróság és az intézmény központ jó, hogy közelebb jött hozzánk és ide!

 

Ez akkor is fontos kérdés, hogy ha eszünkbe jut államtitkár Úr azon felvetése, hogy a fejlesztéssel mégnagyobb forgalom jön el, amelyre újabb fejlesztés kell, amely annál is nagyobb forgalmat generál és ez a spirál nagy városok esetén a végtelenségig halad tovább! Ugye ez volt a korábban már bemutatott Frankfurti téma és sávok kérdése…

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr698676708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása