Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós város közlekedési állapotára és az eddigi engedély nélküli környezet és természetkárosításra tekintettel kifogás bejelentése a tervezett gyeptégla és –szőnyeg termelő üzem ellen.

2018. június 17. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Pest Megyei Kormányhivatal Érdi

Járási Hivatala!

Tisztelt Marlyin Kádár Enéh!

Tisztelt Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Tisztelt Jegyző Asszony!

„Tisztelt” Polgármester Úr!

és

Kedves további címzettek!

 

 

 

A Buckai Szövetség Egyesület és Szigetszentmiklós város Lakihegy városrészének lakói nevében ezúton szeretnénk kifogást bejelenteni a Szigetszentmiklós 0222 hrsz.-ú ingatlanra tervezett gyeptégla és –szőnyeg termelő üzem létesítése ellen a Tisztelt Hivatalt az engedélyezési eljárás megtagadására kérve!

 

INDOKLÁS:

 

Szigetszentmiklós 0222 hrsz-ú ingatlantulajdonosa 2018. május 23-án kérelemmel fordult Önökhöz, hogy gyeptégla és – szőnyeg termelésre vonatkozó üzemet létesítsen saját területén. Önök ezt a kérelmet PE-06/KTF/14264/2018-as iktatási számon fogadták be 45 napos ügyintézési határidővel.

 

Értelmezésünk szerint tehát jelen pillanatban ennek az engedélyezése folyamatban van, de nincsen engedélye!

 

Ennek ellenére az ingatlan tulajdonosa a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatósághoz fordult, hogy a még nem is engedélyezett majdani talán üzeméhez szolgalmi és kiszolgáló utat létesítsen a Nagy-Dunai védgát tövében árvízvédelmi területen. Az engedélyt a Vízműtől, mint a Magyar Állam e területet érintő kezelőjétől megkapta, de a másik érintett két hivataltól meg se kérte, így abban nem is részesülhetett. Utóbbiak az esetről csak lakossági bejelentést követően szereztek tudomást, csak így értesültek! A terület alatt ugyanis egyrészről az FGSZ Zrt, mint a MOL csoporthoz tartozó állami cég egy DN400-as tipusú vezetéke, továbbá és tőle 5 méterre a Bányakapitányság egy vezetéke húzódik lent. E vezetékek 23 – 23 méterre meg se közelíthetőek nemhogy talajrendezést és farácingálást, kitépést és kiirtást eszközöljenek felette! Mégis 40 – 50 fa került csak eddig kiirtásra irtózatos módon és módszerekkel.

 

Tudomásunk szerint, ha valamely állampolgárnak, vállalkozónak valamely tevékenységre megvan az engedélye, akkor annak az engedélynek mindig ott kell lennie a helyszínen. Ennek ellenére az Önöktől engedélyt kérő hiányos engedélyét még a rendőröknek sem mutatta meg, mitöbb egy telefonszám felhívására kérte őket meg!

 

A lakossági tiltakozás a fapusztítás hatására jelentős mértékű volt az iszonyatos módszerek alkalmazására is tekintettel, melyről videó és képfelvételek tömegeit tudjuk bemutatni Önöknek bármikor!

 

A hiányos engedéllyel rendelkező Önöktől kérelmező ráadásul olyan lakossági kéréseknek se tett eleget, hogy adott fát, amelyet adott lakó elhunyt hozzátartozójának emléket állítva ültetett sok évvel ezelőtt el, ha már kiirtásra ítéltetett, akkor azt a lakó kertjébe helyezze el a korábbi gondos kezelésre és ápolásra is tekintettel! Mitöbb, amikor a lakó a kérés megtagadása után tiltakozott, akkor a munkagép markolóját a lakó feje fölött 10 cm-el húzta el.

 

Jól látható tehát, hogy az Önöktől kérelmező semmibe veszi a lakossági kéréseket, igényeket és érdekeket és az sem kizárt hogy tevékenységével a Btk. 241 § szerinti környezetkárosítás bűncselekményét is elkövette! Ez utóbbit ki fogjuk vizsgáltatni, mivel állami területen, azaz mindannyiunk területén követte el!

 

Joggal feltételezhető tehát, hogy az Önök engedélyezése esetében a fent leírt cselekményekre is tekintettel tovább sérülnének az itt lakók jogai és életkörülményei jogszabályba ütköző és sérelmezhető cselekmények mellett!

 

További indokunk az engedélyezési eljárás megtagadására a gyeptégla és –szőnyeg üzem esetében az ebből adódó jelentős teherautó forgalom, amely Szigetszentmiklós és környezetének közlekedési állapotát is ismerve lakossági szempontból a mostani tragikus szintet a borzalmas és élhetetlen szintre juttatná el! Már most is 1,5 – 2 órás dugóban ülnek csúcsidőben a közlekedők, akik reggel munkahelyre, iskolába, este pedig haza szeretnének eljutni! Éppen ezért helyi népszavazást kezdeményezve lakossági aláírásgyűjtést fogunk kezdeményezni! Az általunk javasolt kérdés a következő:

 

„Szeretné-e Ön, hogy az ismert Szigetszentmiklósi közlekedési állapotok mellett gyeptégla üzem létesüljön Szigetszentmiklós – Lakihegyre, az ártérbe, a teherautó forgalmat jelentősen megnövelve?”

 

Ezzel a kérdéssel a helyi választási irodát és jegyzőt szándékozunk megkeresni, hogy kérdésünket minél hamarabb bejegyezzék!

 

A népszavazási kezdeményezés állásáról folyamatosan igyekszünk Önöket is értesíteni!

 

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmüket arra, hogy a kérelmező tudomásunk szerint hasonló üzemet Budapest, Csepel vonatkozásában is szeretett volna létesíteni! Szintén tudomásunk szerint ezt Csepel megtagadta! Mi sem kérjük!

 

Összefoglalva:

 

Adott egy vállalkozó, amely gyeptégla és – szőnyeg termelést szeretne megvalósítani Szigetszentmiklós 0222 hrsz-ú ingatlanján miután Csepel már hasonló kezdeményezését elutasította. A Hivataluk által folyamatban lévő eljárásuk ideje alatt (tehát még engedéllyel nem rendelkezve) kiszolgáló út létesítése okán a töltés melletti vagyonkezelő Vízműveket felkereste és iszonyatos módszerekkel, hiányos vagy inkább nem létező engedélyek mellett 40 – 50 fát irtott ki a tiltakozó lakosság terrorizálása mellett úgy, hogy nem volt nála az engedélye és úgy, hogy Önöknek csak a saját ingatlanjára vonatkozó növényzet irtást és felszín kiegyenlítést jelentette be! Az irtásra vonatkozóan az engedélyeket se a Bányakapitányságtól, se az FGSZ Zrt-től nem kérte meg, miközben azok védett vezetékeihez ment közel. Fenti eljárásmód felveti, hogy a cselekmény kimeríti-e a környezetkárosítás bűncselekményét.

 

Ugyanakkor nem jelentette be, hogy mennyire túlterhelt Szigetszentmiklós és környékének közlekedése, s azt sem, hogy jelentős teherautó forgalommal súlyosbítana ezen a helyzeten, melyre vonatkozóan népszavazási aláírás kezdeményezést hajtunk végre!

 

Álláspontunk szerint a vállalkozótól a lakosság és bármely hivatal nem számíthat sok jóra, mert a vállalkozó eddig sem volt se a lakossági érdekekre, sem a törvényi előírásokkal tekintettel!

 

Erre hivatkozással kérjük az engedélyezési eljárás során az engedély megtagadását!

 

 

Szigetszentmiklós, 2018. Június 17

 

Tisztelettel:

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                             Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1414052996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása