Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Közmeghallgatás Szigetszentmiklós 2018 - Csapadékvíz elvezetés és közlekedés - 1. rész csapadékvíz elvezetés

2018. június 06. - Buckai Szövetség Egyesület

2018 Június 5-én szokásos éves közmeghallgatás volt Szigetszentmiklóson két szürreális téma a városi közlekedés és a csapadékvíz elvezetés felvetésével az egyebek napirendi pont mellett. Az eset érdekessége, hogy Szigetszentmiklóson nincs csapadékvíz elvezetés, valamint egyre súlyosbodó válsággá alakult ki a városi közlekedés, melynek körülménye folyamatosan romlik.

 

A Szigetszentmiklósi Önkormányzat tájékoztatást adott a csapadékvíz elvezetés témájával kapcsolatban, amely nemcsak rövid volt és itt-ott összefüggéstelen is, de felvetette azt a kérdést, hogy mivel a 2017-es közmeghallgatás egyedüli témája volt ez a kérdés, ezért milyen olyan jelentős változás történt, amiért érdemes újra e kérdésről beszélni a tavaly megígért és azóta láthatóan meg nem kezdett munkálatok mellett. Az Önkormányzat elmondta, hogy a Határ utat mentesítő csatornarendszereket kiépítik és az erre vonatkozó munkálatokat 2018 őszén kezdik meg, melyet 2019 nyaráig, tehát a választásokat megelőző időpontig igyekeznek is befejezni! Jól látható, hogy a Határ úti fertő és fekália ár felszámolása is választási kampány beruházás lesz, ha lesz! S  „csak” legalább 8 évet kellett várni mindehez! Ugyanakkor arra nem tértek ki, hogy addig az esetleges fertőzéseket és kialakuló járvány veszélyeket hogyan szándékoznak megelőzni vagy elhárítani.

 

A Hivatal ezentúl azt is előadta, hogy elkerülésként immáron két vezetékről is beszélnek! Az egyik szennyvízvezeték lesz, amely a Buckából érkező csatornát köti össze a Thököly úti szennyvízfordító teleppel, a másik pedig mentesíti a csapadékvíz elvezető rendszereket is!

 

Mindemellett, ha Szigetszentmiklósról és a csapadékvíz elvezetésről beszélünk, akkor nyugodtan a városra, mintegy katasztrófa súlytotta területként tekinthetünk minden esőzés idején! Az ezzel kapcsolatos rengeteg mém megjelenése sem véletlen! Ennek keretében van, aki kajakozik egy tenger nagyságú „pocsolya” közepén, van aki hajó kikötőket épít és valaki városon belül tengeralattjáróval szándékozik közlekedni!

 

A városvezetés szerint a kialakult állapotokat a lakók illegális rákötésének köszönhetjük, miközben annak megoldását saját 100 %-ban Önkormányzati tulajdonú cégével, a Szigeti Vízműveknek is nevezett ÉCSVCS Kft-vel igyekszik kezelni! Ugyanakkor több ezer kép és több száz videó bizonyítja, hogy ez a cég nem csinál valójában semmit, mert amiről beszél olyan Szigetszentmiklóson nincs! A vállalkozás mintegy 50 millió forintot kap évente ennek kezelésére, de még sosem válaszolt őszintén arra a kérdésre, hogy ezzel az 50 millió forinttal valójában mit is tesz és mire is használja fel csapadékvíz elvezetés helyett!

 

Az ÉCSVCS Kft vezetése persze előkapott egy két oldalas cetlit, amelyről hosszasan sorolta mit is tett pédául a tavalyi évben! Arra azonban nem ügyelt, hogy ne soroljon ebbe olyan helyszíneket is, ahol egyértelműen bizonyítható, hogy nem hogy nem kezelt semmit, de ott tenger állt és áll minden esőzés idején! Amikor a cég vezetője, Szontágh Ferenc például munkálatati során a Thököly utat is felsorolta, akkor egy ott lakó és a Buckai Szövetség Egyesület elnöke mögött ülő 81 éves mama hangosan felszisszent!: „ – A Thököly uton az biztos, hogy nem történt semmi sem!”. A cégvezetője arra az egyébként a Polgármesternek feltett kérdésre, hogy ha előkapunk egy két oldalas cetlit, amelyen mindenféle hazugság szerepel és ráírjuk, hogy ez 49 millióba került elhiszi-e úgy reagált, hogy van teljesítési igazolása és dokumentációja! Eszerint nem tudja, hogy minden elfér a papírra, de ha az állítólagos munkavégzés helyszíne a munkáját nem igazolja, s ott az állapotok nem javultak, akkor teljesen mindegy hány ezer oldalon keresztül hazudozik valójában nem csinált semmit és a kapott költségvetési pénzekkel, azaz mindannyiunk pénzével még mindig nem tud elszámolni.

 

A csapadékvíz elvezetés városi szinten szinte mindenhol fellelhető kezeletlensége ugyanakkor társul egy katasztrófavédelem által is felfedezett környezetszennyezéssel. E környezetszennyezés ott fedezhető fel, hogy a két Szigetszentmiklósi lakótelep (Szent Miklós úti, József Attila telepi) csapadékvíz elvezető rendszert nyert az 1970-es években, amelyet azóta se tartottak karban és azóta kezeltek! E rendszerek szűretlenül szennyezett csapadékvizet eresztenek 5 kifolyón keresztül a KISDUNÁ-ba! A Katasztrófavédelem az Önkormányzatot és az ÉCSVCS Kft-t felszólította a szükséges szűrők felszerelésére, engedélyük megkérésére és a környezetszennyezés leállítására 2017 december 28-ai határidővel! Többszöri kérés és kérdés után se az Önkormányzat, se az ÉCSVCS Kft nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi történt ebbe a kérdésbe és mikor tesznek ennek eleget, hiszen mindeddig és mindez nem történt meg!

 

A Szigetszentmiklósi Önkormányzat felhívta a figyelmet, hogy minden lakónak a csapadékvíz elvezetést úgy kell kialakítania, hogy a saját ingatlanján keletkezett csapadékvizet, a saját ingatlanon belül kell elvezetnie, miközben az esetleg előtte fellelhető vizes árkot kezelnie kell. A kezeletlen vizes árkok miatt egy lakó hatalmas parlagfüvet hozott be, amely bár nem az ő ingatlanja előtti árokból származik, de mégis az ő ablaka alatt virágzik és fejti ki kellemetlen hatásait, miközben ő allergiás erre! Arra kérte az Önkormányzatot, hogy mindezt valamilyen formában, de kezelje!

 

A Hivatal, a Testület és a vezetés egyébként kifejtette azon véleményét mely szerint az, hogy az utcán kialakított vizes árkokat a lakók itt-ott betemetik azt szörnyűként élik meg! Ugyanakkor nem mesélték el, hogy ez miért történik meg! Leginkább azért történik, mert nyakra-főre adnak ki még mindig olyan telkekre építési engedélyeket melyeken garázs, kert, kocsibeálló nem, csak a ház fér el! Ezen telkek esetében az autók az utcára kényszerülnek és ha ott vizes árok van, akkor eldönthetik, hogy az útközepén parkolnak, a vizes árokban vagy a vizes árkot betemetik! Így a vizes árkok építése ilyen ingatlanok elé nettó provokációnak minősül, ahogy mivel Szigetszentmiklóson nincsen csapadékvíz elvezetés ezért a téma felvetése is!

 

Súlyos kérdés még, melyet az Önkormányzat megválaszolni elfelejtett, hogy a nem létező csapadékvíz elvezetés miatti árrengeteg kimossa az aszfalt alól a talajt! Az így kimosott talaj hatására az aszfalt beszakadhat, ahogy itt-ott már be is szakadt! Ez nemcsak baleset és életveszélyes, de összekapcsolja a két témát a csapadékvíz elvezetés nem létezését a válságban lévő közlekedéssel! De hogy miért van Szigetszentmiklóson a közlekedés válságban? Nos! Az a közmeghallgatási téma következő beszámolója!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2914026548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása