Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Hiánya miatt ember halt meg 2015-ben Javult-e a mentővel ellátottság az elmúlt 3 évben Szigetszentmiklós és környéke esetében?

2018. január 17. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Országos Mentőszolgálat!

„Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Tisztelt Polgármester Úr!

és

Kedves További címzettek!

 

2015 Január 27-én a délelőtti órákban Szigetszentmiklóson a József Attila telep HÉV megállóban egy hölgy összeesett, s olybá tűnt leállt a keringése, s eszméletlen. Újra élesztését egy fiatal szerelmes pár kezdte meg, miközben hívta volna a mentőket, ha akkor éppen Szigetszentmiklóson lettek volna, de nem voltak még a közelben sem, hiszen mindmegannyi éppen beteggel volt fenn Budapesten. Itt volt hát egy hatalmas körzet, s hiába gyalog 2 percre a mentőállomás, 5 percre orvosi ügyelet és orvosi rendelők helyezkedtek el csak 40 percet meghaladóan ért a helyszínre szakember egy Pesterzsébetről indított rohamkocsi keretében. 40 percet meghaladó érkezés, s addig laikusok által fenntartott kézi kísérlet az újra élesztésre sajnos a hölgy halálát jelentette, akiről persze nem tudható, hogy megmenekült volna-e gyorsabb szaksegítség esetében, de minden bizonnyal nagyobb lett volna az esélye!

 

Szigetszentmiklóson azonban nem ez volt az első eset! 2010 Augusztusában közeli barátunk lett rosszul és állt le a keringése! Akkor sem volt Szigetszentmiklóson mentő, s a betegen az se segített, hogy az orvosi ügyelet elé lett víve! Az ügyeletes ugyanis nem tudta merre van a deffibrillátor és azt sem tudta egyáltalán van-e.

 

Az érdekesség, hogy itt is a mentő Pesterzsébetről érkezett és itt is 40 percet meghaladóan, minek hatására itt is elhunyt a beteg, de igazán ilyen körülmények között nem is volt esélye az életre!

 

A kialakult dolgokért szerintünk nem a mentő a hibás! Ők kevesen vannak, túlterheltek, de persze náluk is lehetne javítani a szervezésen! Ellenben hibája a rendszernek, hogy nappal 2 – 3, s éjjel 1 – 2 mentőautó jutott 200 – 250 ezer emberre, mert nincs, aki a folyamatosan meghirdetett mentő állásokat betöltse! S hibája a szervezettségnek, hogy az ügyelet, a mentők és a körzeti orvosok között nincs egy olyan a laikusoknak is követhető rendszer, amely összekapcsolná a betegadatokat, s amely biztosítaná azt, hogy sürgős és súlyos esetben a legközelebb lévő szakember induljon a helyszínre…  Hogy pláne ilyen helyzetbe kerüljön a beteg a lehető legjobb kezekbe, s mondjuk más egyéb betegségeinek ismeretében is, ha egységes rendszer nem kap olyan gyógyszert, ami nem való neki! Például, ha valaki szívbeteg vagy érzékeny valamely gyógyszerre és valami történik vele, akkor ezt akkor is tudnák, ha nincs rokon körülötte és ő nem tudja ezt bárki tudomására hozni, mert nincs abban az állapotban!

 

3 év telt el! Történt előrelépés Szigetszentmiklóson a mentők tekintetében? Elértük azt, hogy bármi és bárhogy van mentő Szigetszentmiklóson 40 percnél sokkal hamarabb legyen? Elértük azt, hogy ha beteggel felmegy Budapestre egy mentő a körzetből, akkor küldenek egy másikat helyette a körzetbe a minden eshetőséget figyelembe véve?

 

Elértük azt, hogy a mentő, az orvosi ügyelet és a körzeti orvosok egységes adattárt használnak, ahol lekérhető az ellátandó beteg életútja függetlenül attól, hogy az orvos a sürgősségi betegellátásba tartozik, avagy se?

 

Elértük azt, hogy Szigetszentmiklós és környékén, így tehát akár Szigethalmon, Tökölön, Halásztelken stb településen sokkal túlélhetőbb egy-egy eset, mint az volt akár 2010-ben, akár 2015-ben?

 

Biztonságban vagyunk? Történt valami eme kérdésekben? Vagy rettegésben kell, hogy éljünk, hogy csak velünk valami ne történjen?

 

2015-ben sajnos Szigetszentmiklós város Polgármestere úgy döntött megvezeti Szigetszentmiklós lakosságát ebben a kérdésben is, pedig aztán ennek és akkor nem volt semmi tétje vagy értelme, de azt állította sokkal hamarabb értek a mentők a helyszínre, miközben szemtanukkal igazolható, hogy mi és hogy történt! Nem ő rajta múlt, hogy nem volt Szigetszentmiklóson mentő 40 percet meghaladóan se az esetek során! De azóta lobbizott-e azért, hogy jobb legyen? Kezdeményezte-e a jobb mentő és orvosi ellátottságot vagy csak ült a babérjain lesz a mi lesz elven? Nyújtott-e támogatást a mentőknek, az orvosoknak, az ügyeletnek, hogy mindez jobb legyen? Hiszen mégiscsak emberek élete! Avagy nem, mert nem érdekli az emberek léte vagy nem léte, s tőle akár meg is halhatnak az emberek?

 

Hogy állunk most és mik a jövőbeni tervek, hogy ez egyre és egyre jobb és túlélhető legyen?

 

Erre várjuk érdemi és mindenre

kiterjedő válaszukat, melyet előre is

köszönünk Önöknek!

 

 

Szigetszentmiklós, 2018. Január 17

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr10013581349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása