Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

KIEMELT FEJLESZTÉSI PROJEKT: A Szigetszentmiklósi Csónakház és a Kis-Duna kérdése

2017. október 28. - Buckai Szövetség Egyesület

Kiemelt fejlesztési projektként jelentkezett sok más mellett a Szigetszentmiklósi Csónakház és a Kis-Duna kérdése tudta meg a nagyérdemű, ha eljött 2017 Október 27-én a 14 órától kezdődő közmeghallgatásra.

 

A projekt önkormányzati előadója elmondta mekkora szükség van erre a fejlesztésre, a vizisportok fejlesztésére és a Kis-Duna elérésére!

 

Ez az igény szinte teljes mértékben természetes! Csakhogy a Kis-Dunai ilyen jellegű fejlesztése felvett, mint ahogy a lakosság részéről fel is vetett kérdéseket! A kérdések, amelyek ennek tekintetében felmerülnek arra vonatkoznak, hogy nem kellene előbb leállítani a szennyezéseket, melyek például a Dél-Pesti szennyvíztelepről szűretlenül érkeznek a Kis-Dunába és szennyezik el annak igencsak védett környezetét, élővilágát és magát vizet?  De nagyon nagy kérdés a térség védelme is! A Kis-Dunai térség gyengepontja ugyanis a Tassi zsilip! Ha az valaha mégegyszer átszakad, ahogy tette azt 1956 március 10-én, akkor minden eddiginél nagyobb terület víz alatt lesz! Csak 2013-ban a nagy árvíz idejében a Tassi zsilip gyengesége újra fenyegetett! Azzal rémisztgettek egyes embereket, hogy átszakad és akkor például a lebontott és eldózerolt Kis-Dunai gátrendszer miatt semmi sem védi meg például a Buckaiakat.

 

1956-ban a Buckának a védelme még ezen a gátrendszeren múlott. A Gyökér utcai domb és az Iglice utcai dombrendszer annyira védte a többi Buckai területet, hogy 30 cm-en múlott, hogy át ne bukjon a víz ezen a védrendszeren. Mivel ma ez nincs ezért az esetleges árvíz soha nem látott kárt tudna okozni.

 

A polgármester kifejtette, hogy négy projekt van folyamatban a Kis-Duna terveinek tekintetében. Az egyik a Tassi zsilip, a másik a Kwassay Zsilip felújítása. De fontosnak tartják a Kis-Duna kotrását és a térség turisztikai elérésének biztosítását.

 

Gondoljunk bele! Régen ebben a Kis-Dunában fürödtek és strandok alapultak rá és egyedi élővilágára. Egyébként a kikotrás és a hajózás újra élesztésének terve 1972 óta tart, de mindeddig nem jött el.

 

A Polgármesternek nem vetettük fel, de tudható mostmár, hogy Szigetszentmiklós is szennyezi a szűretlen és szennyezett csapadékvízzel ezt a környezetet és meglátásunk szerint bár fontos a Csónakház és környezetének fejlesztése, de fontos lenne  a Tassi zsilip megerősítésének azonnali támogatása és a környezetszennyezések leállítása is.

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8513110618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása