Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Tovább súlyosbodott a Szigetszentmiklós és környékének közlekedési problémája!

2017. október 06. - Buckai Szövetség Egyesület

Jelentős mértékben romlik Szigetszentmiklós és környékének közlekedése évről évre - szorítkozik saját és lakossági tapasztalatokra a Buckai Szövetség Egyesület. Azok az útvonalak, amelyek 1996-ban 18 – 20, 2000-ben 25 – 30 perc alatt voltak megtehetőek most 55 percet meghaladó időt vesznek igénybe és sokszor dugóban áll a teljes környék és környezet.

A Buckai Szövetség Egyesület egyes barátai országjárásba kezdtek. Csak az elmúlt hetekben különböző üzleti okok miatt jártak Győrben, Sopronban, Pécset, Szegeden, Kecskeméten, Miskolcon, Debrecenben és kisfalvakban is. Egészen elképedve tapasztalták, hogy mennyire jobb Szigetszentmiklós körzetével ellentétben bárhol máshol a közlekedés és azt is, hogy az itt tapasztalható közlekedési helyzet romlást messze földön ismerik!

Közben olybá tűnik sem Szigetszentmiklóson, sem a szigeten nincs jelen pillanatban szándék a döntéshozókban arra vonatkozólag, hogy mindez másként legyen, azaz nincs reális esély arra, hogy a sziget belátható időn belül közlekedésileg is élhető lesz!

Dr. Fónagy János a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára 2016 áprilisában a Szigetszentmiklósi Önkormányzat éves közmeghallgatásán, amely akkor a közlekedésről szólt a közlekedés fejlesztésére azt mondta: „Nincs szükség útszélesítésre, mert Amerikában is amikor a 2*1 sávot kibővítették 2*2-re, majd 2*4-re, 2*8-ra mind bedugult egyszer! Szóval útszélesítés és bővítés nem kell!” Nem értette azt a példát, hogy miért mondjuk, hogy ez olyan politika lenne, mintha nem adnánk ruhát a gyermekre azzal a címszóval, hogy úgyis kinövi egyszer! Viszont mégis adunk a gyermekre ruhát, mert nem vagyunk felelőtlenek, így felelőtlenség lenne Szigetszentmiklós és környezete vonatkozásában így hagyni a helyzetet!

Gondoljunk bele! Lassan eltelt 4 év ebből a ciklusból! Nemcsak, hogy nem jött megoldás és a közlekedés egyre csak romlott, de még a választási ígéretek teljesülésére sincsenek remények!

Csepelen választási ígéret volt, hogy megépül a gerinc út északi részének (Csepeli részének) összekötése az elkészült Szigetszentmiklósi szakasszal, hogy ne legyen az egész a II. Rákóczi Ferenc útra rávezetve és ne legyen az az út teljesen bedugítva. Most azonban ez még bár döntések születnek és születnek, de még a térképen sincsen! Csepel sziget legnagyobb középiskolája a Weiss Manfréd retteg, hogy mi lesz a területével és olybá tűnik bizony a Tanműhely köz és lakókörnyezete is retteg, hogy figyelembe veszik-e őket, valamint fejük felett milyen döntések születnek! Így a gerincút esetében távolinak mutatkozik az eljövetel, pláne az optimális, amely tekintettel van mindenre és mindenkire.

Szigetszentmiklóson választási ígéret volt a Buckát elkerülő gyorsforgalmi út, az un. kiskörút. De még a térképen és a valódi tervekben sem szerepel. A Csépi út a Katasztrófavédelemnél mindig a térképre kerül aztán mikor jön a villanyoszlop arrébb helyezés költsége rögtön az elvetendő témakörök részese.

A térséget meghatározó Gyártelepi felüljáróról is évtizedek óta lehet hallani! Mindig minden országgyűlési képviselő megígéri, így az éppen aktuálisan hivatalban lévő Bóna Zoltán (FIDESZ-KDNP) is, de valahogy egy fűszál se kerül arrébb, hogy ebben legyen valami.

Nagy kérdés a Galvani híd, hogy jót hoz vagy érdemesebb lenne áttervezni? Fontos a sziget déli kinyitása is, s az, hogy a legyen egy Majosháza – Szigetcsép – Tököl – Százhalombatta útvonal és kettős híd. Nagy szerencse, hogy erről már nemcsak mi beszélünk, de nagy baj, hogy a döntéshozók asztalán sincs!

Fontos lenne a Csepeli HÉV meghosszabbításának és korszerűsítésének, a Ráckevei HÉV fejlesztésének kérdése, az Észak-Déli Regionális Gyorsvasúttal együtt. Ugyanakkor mindannyian jól tudjuk ez a négy év nem arról szólt, hogy fejleszteni tudjuk őket, hanem arról, hogy megmentsük és megtartsuk!

Egészen elképesztő egyébként, hogy a térségben alig van olyan képviselő, országgyűlési képviselő, amely nemet mond a giga és összességében visszafejlődést hozó tervekre! Meg kell nézni, hogy csak tavaly kik álltak ki a Csepeli HÉV elpusztítása, a Ráckevei HÉV Erzsébetig történő visszabontása ellen. Hudák Jánosra, Szabó Szabolcsra, Bíró Endrére és sok civilre, a szigetért érző emberre büszkék lehetünk, de azokra, akik nem állnak ki a szigetért, a közlekedéséért, hanem fejet hajtanak bármely döntés előtt nem tudunk büszkék lenni!

Hisszük azt, hogy vannak helyek és vannak döntések, amikor el kell dönteni mindenkinek, hogy a párt a fontos, vagy a bizalmat adó emberek! S vannak helyzetek, amikor el kell dönteni, hogy tapsolni a fontosabb vagy az, hogy az élő környezet valóban élhető, közlekedhető és lakható legyen!

Csepel sziget fejlődése hisszük azt minden itt élő együttes érdeke higgyen bármilyen ideológiai szemléletben! De tenni kell azért, hogy ez a fejlődés elérhető legyen mindentől és mindenkitől függetlenül! Mi tenni fogunk érte és igyekszünk civilként kiharcolni, hogy ha közlekedés, ha Csepel sziget, akkor ne csak üres ígéret, hanem valódi előre mozdulás legyen!

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

(a képet a Szigetszentmiklósi vagyok oldalról szereztük)

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8612935625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása