Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

4,7 milliárdos Uniós pénzből ki nem takarított Bucka-tónak miért nem elérhetőek a mérési adatai?

2017. október 03. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Szigetszentmiklós Önkormányzat!

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Jegyző Asszony!

 

Mint Önök is tudják a KEOP.2.4.0/2F/09-11-2012-0001-es számon nyilvántartott 4,7 milliárdból rekultiválandó Bucka-tó több száz képpel igazolhatóan nincs kitakarítva! A képek birtokában ez nem kérdés, nem vélemény, hanem meglátásunk szerint alapvető tény!

 

Hogy ki ezért a felelős azt, persze mi nem tudhatjuk! Abban azonban biztosak vagyunk, hogy Szigetszentmiklós város Önkormányzata esetében két eset állhat fenn: Vagy tud és tudott róla ebben az esetben elvitathatatlan a felelőssége vagy nem tud róla, de akkor a teljes Önkormányzat alkalmatlan egy város ügyeinek kezelésére.

 

Ráadásul egy ilyen kiemelt beruházásnál több ponton is az átláthatóságra kellene törekedni, melyet  valamiért nem sikerült biztosítani. A talaj nemcsak, hogy nincs kitakarítva, a megforgatott, de tisztítatlan föld nemcsak, hogy vissza van rakva, de a kihelyezett ellenőrző kutak mérési adatai sem elérhetőek az Önök honlapján, miközben közadatnak minősülnek. Nincs a honlapon egy térkép, ahol ezek a kutak elhelyezkednek és rákattintva az adott kút mindenkori mérési adatai bejönnének. Így a szennyező anyagok mérési alakulásai nem nyomon követhetőek! Sürgősséggel szeretnénk kérni, hogy az a honlapon nyomon követhető legyen! A honlap, melynek címe http://www.bucka-to.hu/ 2015.05.30-án leállt azzal hírrel, hogy a beruházás befejeződött. Nemcsak, hogy nem tartalmazza az utána történt dolgokat, de nem tartalmazza azt sem, hogy újabb feltárás és takarítás lett elrendelve. 2015 óta azon a honlapon semmi új fejlemény sem szerepel! Miért nem? Mikor fogják napra késszé tenni?

 

Fontos kérdés továbbá az is, hogy miután Önök tudják, hogy a Bucka-tó vize egy a talajvízzel, a szennyezés egykoron sok más mellett élő vízfelszínt temetett be, miért nem mentek le a vízrétegig és onnan a szennyezést legalulról miért nem vették ki. Továbbá, mint tudjuk a szennyezés elhelyezkedik a környező és szomszédos ingatlanok alatt is. Kivizsgálták-e, hogy kiadta el az ingatlanokat a mindenki számára ismert szennyezések tudatában? Igaz ugyanez a kérdés például a Repkény utcai sitthegyre épült lakópark esetében is.

 

Fontos kérdés, mert feltűnőek a környéken azon megbetegedési arányok, ahol a talajvízzel kénytelenek bármit is csinálni az ingatlantulajdonosok! Ezen ingatlantulajdonosok között főként olyanok vannak, akik nem tudnak kifizetni több százezres aránytalan összegeket csak azért, hogy vezetékes vízzel rendelkezzenek. Bár vannak olyanok is, akik már egyszer kifizették, de Önök vannak oly szívesek kijelenteni, hogy az semmi és az ingatlan tulajdonost újbóli kifizetésre köteleznék!

 

Mint Önök is tudják 2001-ben a ciánbotrány idejében a Bucka-tó is fellett fedezve! Csak Illés Zoltán akkori környezetvédelmi államtitkár 40-szeres króm mértékről, ihatatlan, locsolásra, főzésre alkalmatlan talajvízről beszél. A talajvízről kiderült, hogy 6 éven aluliakra életveszélyes és egyébként bőrbetegséget okoz. Az erről szóló videó, melyet az RTL Klub Fókusz című stábja készített ma is elérhető az interneten, a youtube.com-on: https://www.youtube.com/watch?v=WJjeiWA9kgo . Ennek függvényében különösen érdekes, hogy miért is kezelték így és ilyen formában a Bucka-tó és a talajvíz, valamint a vezetékes víz kérdését az eddigiek során. Ugyanis, ha Önök is tudták mekkora a szennyezés, az milyen hatású, akkor Önöknek mind a régi Alkotmány, mind az új Alaptörvény értelmében biztosítani kellett volna az egészséges vízhez való jutást, mint alapvető állampolgári jogot akár ingyenes vezetékes víz bevezetéssel, akár rendszeresen kijáró lajtos kocsival és zacskós vízzel. Bár az utóbbit csak átmeneti megoldásként lehet elképzelni!

 

A Bucka-tó kapcsán aztán vannak további kérdéseink is! Ilyen kérdés az ormótlan domb! Nem volt arról szó korábban, hogy ilyen ide fog kerülni! Arról volt szó, hogy a Bucka-tó területe kitakarítása után szabadtéri szórakoztató és kikapcsolódási központ lesz, ahol bárki tud sportolni, szórakozni, koncertet és természetet élvezni. Arról volt szó, hogy mindez a lakosokat fogja szolgálni és bármikor bárhogyan teljes területében elérhető és kihasználható lesz! Az ormótlan domb őszintén szólva sok más ott élő, lakó emberrel sokkolt bennünket! Körbe kerített területe, éjszakai megvilágítása, őrzése teljes mértékben érthetetlen. Ahogy érthetetlen az is, hogy miért magánvállalkozás könyvelésébe található számláról beszélnek akkor, amikor megkérdezzük ki hozta, honnan hozta a ki nem takarított, de műanyag fóliás agyagtározóba zárt szennyezést fedő talajra virágföld minőségű földet? Milyen költségen került ide? S ahonnan idejött ott hogyan számoltak el vele?

 

Mivel pedig a Bucka-tó beruházása Uniós pénzből, közpénzből valósult meg, ezért ez az adat közadat, melyre hivatkozással közérdekű adatigénylés gyanánt meg nem tagadható!

 

De térjünk egy picit vissza a reflektorszintű megvilágításra! Ezt ki finanszírozza? Miért kell ez és miért kell az őr, ha beruházás körül minden rendben van? Vagy azért, mert Önök szerint a minta kutakat valaki szennyezné? Ha igen, akkor kire céloztak? Ugyanis, ha kiderülne, hogy ránk, mint érdekvédőkre, akik mindig is jót akartunk és tettünk eme területnek, akkor a valótlan, hazug állítás miatt soha nem látott pert akasztunk az Önök nyakába! Részletes indoklást kérünk, tehát eme felmerülő plusz és hatalmas költségekre.

 

 

Megtisztelő válaszukat nem 30 vagy

60 napon belül, esetleg soha meg

nem válaszoltan, hanem

mihamarabb várjuk!

 

Ahogy mihamarabb várjuk a

honlapon a közérdekű adatok

megjelenését is!

 

Szigetszentmiklós, 2017. Október 3

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

Erről szóló PDF dokumentáció

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7112922457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása