Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

A Buckai Szövetség Egyesület és Gyártelep átalakítási terve - Ahogy mi elhoznánk a felüljárót.

2017. augusztus 27. - Buckai Szövetség Egyesület

Kevesen tudják, hogy a Buckai Szövetség Egyesület hány és hány pozitív, konstruktív és építőjellegű vitára, lakossági fórumra kap meghívást és vesz részt rajta, hogy térségünk, településünk és városrészünk fejlődését elérhesse. De minden ilyen meghívással igyekszik élni, pozitív értelemben vett építő jellegű vitát gerjeszteni, amellyel előállítható egy újabb építő szellem.

 

Önök arról tudnak, hogy 2017 Augusztus 23-án az V. kerületi Rendőrkapitányságon jártunk, mert az Egyesület elnökét feljelentette Szabó József Szigetszentmiklós város Polgármestere! Sokan megijednének ettől, de természetesen ezzel nincs semmi baj, hiszen egy sértődött ember reakciója és tevékenysége. Majd belátja egyszer, hogy jót akarunk és ez nem ellene szól, hanem a városért, valamint a Buckáért! De ugyanezen a napon meghívást is kaptunk egy Pest Megyei LMP gyűlésre, melynek a közlekedés volt a fő témája és eleme. Talán Önök is tudják a Buckai Szövetség Egyesület már sokat alkotott ebben a témában és kérdésben (Boglya járat, KISDUNA busz, Csepeli HÉV megmentése, Csepeli HÉV hosszabbítási terve északra és délre, Közvágóhíd projekt, Ráckevei HÉV tervek, Bucka busz menetrend átalakítási tervek vagy éppen a Csepel-szigeti közlekedési terv…)

 

A Városi könyvtárban ismertebb nevén a Sárga házban ennek a gyűlésnek a keretében az eddig számunkra ismeretlen személy (Dr. Bakó Gábor) mutatta be terveit a megjelenteknek. Mint elmondta ötletét és terveit már számtalan helyen mutatta be és számtalan önkormányzatnak, amely egy csoport, egy csapat együttes munkájának is ötlete és gondolata. Mint jó demokrataként ötleteiben voltak amikkel egyetértettünk és természetesen voltak, amivel nem! De ez abból adódik, hogy minden ember más ember és más szemlélettel. Azonban előhozta a Gyártelepi felüljáró tervét, amely hosszú idő után ismét elgondolkoztatott bennünket és részben tovább gondoltuk az ott elhangzottakat, az általunk elképzelteket és a már annyi tervben felsorolt, de használható elemeket! Nézzük, hát mi hogyan képzeljük el ezt:

 

A Gyártelepi felüljáró projekt

Nem titok, hogy a Gyártelepi felüljáró önmagában véve több települést (Szigetszentmiklós, Szigethalom, Tököl, Halásztelek, Szigetcsép…) érintő és több évtizedes kérdés, ahogy minden választásnál kampány téma, de eddig még meg sem kezdett közlekedési elem.

 

Az egyik nagy hibája a tervnek, hogy egyenes felüljárót terveznek úgy, hogy a Szigetszentmiklós felől jövő Gyári út becsatlakozását se tennék át. Ez így nehéz lenne! Hosszú és megoldhatatlan vitákhoz vezetne, amely aztán a felüljárót és kérdését sosem hozná el. Mi hát a megoldás?

 

Dr. Bakó Gábor és ezt az elemet teliben átvettük tőle nagyon jó ötlettel mondta el, hogy a Gyártelepi HÉV megállótól szükség lenne a HÉV vonal fokozatos besüllyesztésére egy szakaszon. Ez alacsonyabb felüljáróhoz vezetne és ahhoz is, hogy ne húzódjon ki a lejövetele. Szerintünk ez jó ötlet.

 

Megszüntetnénk azonban a Gyári út jelenlegi becsatlakozását és ahogy Önök a sárga vonalon látják azt a Tököl – Halásztelek – Szigethalom elágazású körforgalomba vezetnénk be. Így nem lenne a körforgalom útán Szigethalom felé egy újabb lassító elem és lehetőség lenne a felőljáróra ráhajtás könnyebb kialakítására és lehetőségére. Persze ehhez tárgyalás és kisajátítás kell! De ésszerűbb lenne! Az Europa 2000-et és környékét így parkoló, pihenő övezet, vásárlási lehetőség venné körbe.

 

A felüljárót mi nem egyenesen képzeljük el, hanem egy S alakban. Volt is korábban ilyen terv. Ez azt jelenti, hogy az út Halásztelek felül a felüljáróra jobbra sodródna majd átelemben menne át a HÉV sínek felett és a mai bazársor oldalán jönne le. Az átellenes közlekedés miatt kisebb területet venne el és biztos közlekedés lehetne. Szigethalmi oldalon így még a mostani Gyártelepi zebra vonalában már lehetne közlekedni és normál szakaszon. A felüljáró alatt egyébként sima és egyenes út lenne a sínek mentén a Szakorvosi rendelőintézettől a MOL kút előtt elvezetve egészen a Szabadkai úti nagy kanyarig. A felüljáró mellett két kissáv vezetne, hogy aki  a bíróság felől a sínek melletti Szigethalomra igyekszik az ezen a sávon képes legyen közlekedni, ahogy a Szigethalmi helyi járatok is. Ez pedig azt is jelenti, hogy a felüljáróról a forgalom középre érkezik.

 

Nem tudjuk, hogy kinek és mennyire tetszik elképzelésünk, de szerintünk elég konstruktív és elég szakmai. A felüljárón egyébként már eddig is sokat gondolkoztunk, de elképzeléseink egységbe olvadásán sokat segített az LMP által szervezett ezen fórum. Azt tudjuk, hogy közlekedési háttér kapcsolatainknak nagyon tetszik, de kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére is!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5212784336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netalaldki 2017.08.31. 14:15:38

Gyalogosforgalom és kerekesszékesek átvezetése a sínek felett, jutott eszembe a nagyszabású ötlet kapcsán. A felüljárón kivitelezett gyalogjárdán a gyalogosok egy része biztosan átjut a kereszteződésen, de vannak idősek, sőt idősebb kerékpárosok, kerekesszékesek, akiknek a lejtős járda, esetleg lépcső áthatolhatatlan akadályt képezhet.

Buckai Szövetség Egyesület 2017.09.01. 04:20:35

Azt hiszem erre valóban és mindenképpen oda kell figyelni és oda is fogunk!
süti beállítások módosítása