Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Bucka csatorna: Ez már közszereplés vagy simán feladatköri és hatalmi túllépés?

2017. július 24. - Buckai Szövetség Egyesület

A magyar jog számtalan dologról rendelkezik és számtalan dolgot szabályoz! Érdekes azonban, hogy van, amit meg nem! Ilyen a közszereplők deffiniciója, megfogalmazása és szerepe valamint az, hogy ki számít annak és ki nem!

 

A wikipédia szerint:

A közéleti szereplő vagy közszereplő fogalmát – bírói joggyakorlati előzmények után - az ügynöktörvény vezette be a magyar jogba. Ezek szerint közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította.

 

Ez így elégé körülírt vagy mégsem? Gondolkodjunk csak el ezen!

 

Minek számít ugyanis az az ember, aki mintegy 10 ezer életét befolyásoló csatorna kapcsán ügyeket elintéz vagy nem intéz el? Minek számít az az ember, akihez ha egy csatorna beruházás során fordulunk, hogy probléma van és a történet javításra szorul nem tesz feljegyzést, nem ad a panaszról elismervényt, akihez csak szóban fordulhatunk és aki vagy segít vagy nem segít nekünk? Minek számít az az ember, aki mint ügyintéző, akihez fordulnunk kell úgy viselkedik, hogy nekünk megtiszteltetésnek kellene venni, hogy ő egyáltalán szóba áll velünk? S végül, de nem utolsó sorban minek számít az az ember, akihez a visszajáró 153.000 Ft-os nyilatkozatunkat le kell adni, de se egy feljegyzést, se egy elismervényt, se semmit nem ad erről, ami bizonyítaná, hogy mi ezt átadtuk?

 

Nem lehet azt mondani, hogy ezek a kérdések ne befolyásolnának sok embert! Nem lehet azt mondani, hogy az ügyintéző nem gyakorol közhatalmat, hiszen a segítség és az elismervény adását és nem adását ő dönti el, s az sem kizárt, hogy önként! Minek számít ez? Önkéntes közszereplésnek vagy hatalmi és feladatköri túllépésnek? S minek számít az az ember, aki közli, hogy ez nincs rendben? Bíróság elé kell citálni, meghurcolni, mert szót mert emelni? Vagy esetleg szavára és annak megalapozottságára oda kellene figyelni?

 

Ne adja Úristen ez már tényleg az egyenlőek és az egyenlőbbek rendszere lett, ahol egyesek bármit, bármikor és bármilyen formában elkövethetnek másokkal szemben?

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5812685521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása