Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

SZÉGYEN! A Szigetszentmiklósi helytörténeti múzeum egyáltalán nincs tisztába a Bucka történelmével!

2017. február 25. - Buckai Szövetség Egyesület

Hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb képzelgésekkel áll elő a helytörténeti múzeum a Bucka történelmével kapcsolatban tudta meg meg nem erősített forrásokból a Buckai Szövetség Egyesület! A legújabb abszurdum, hogy a Bucka területe nem volt alkalmas földművelésre az ősidőkben és csak gajakért jártak a területére, valamint hogy nem volt más, mint üdülő övezet.

Ezzel szemben a Bucka egy tanyavilág volt, ahol kertek és erdős, dombos, bozótos területek váltották egymást! A területén élő emberek java-része és nagy többsége a mezőgazdaságból élt. Úgy növénytermesztésből, mint állattartásból! Azokban az időkben például eltartott egy családot két tehén és az általuk nyert tejek, tejtermékek. De termesztettek itt virágokat, gyönyörű virágokat, melyeket a piacon adtak el!

A málna például egy kényes gyümölcs! Akárhol, akármiképp nem marad meg! A Bucka talaját azonban szereti! A málna a Bucka több pontján kiirthatatlan!

A Bucka az ősidőkben összetartó volt! Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a háború idejében sokan egy házban és közösségben éltek, egymásra figyelve, egymást segítve!

A Csepel Autógyár területére szánt bombák egy és jó részét az amerikai bombázók korábban szórták le! Kevesen beszélnek erről, de ennek javarészét bizony a Bucka kapta meg! Bár a bombagödrök nagy részét feltöltötték és nem keveset sajnos és szeméttel ezek azért fellelhetők még a mai napig is!

A Buckát a háborút követően szegény, de kreatív emberek lakták! Nagyon területén nem volt semmi, amit modernnek, vagy korszerűnek lehetne nevezni! Voltak viszont fáról fára himbálódzó és fogócskázó gyerekek, akik közül az volt a fogó, akinek leért a lába. sSokak számára volt fürdési és kikapcsolódási lehetőség is a Bucka-tó tekintetében, ahol sajnos volt olykor egy-két tragédia is!

A kreatívizmus egyébként megmutatkozott abban is, hogy nem volt szánkóra pénze az embereknek, a gyermekeknek, de kályha oldal lemezből megcsinálták maguknak azt amin csúszni lehetett!

Az ún. „átkos” vagy szocializmus idejében persze sokan dolgoztak  a környező gyárakban (Csepel Autógyár, Pestvidéki Gépgyár, Csepeli Vas és Fémművek) a Buckából is és ekkor, csak ekkor jelentek meg víkend telkek. Ekkor lett az, hogy a Bucka némelyeknek nem volt más, mint üdülő övezet.

Az őslakók azonban, akik nap, mint nap jártak ki innen gyakran indultak el két – három váltóruhával, mert tiszták a legnagyobb óvatosság mellett sem tudtak maradni, mire a Buckából a poros, koszos, sáros utakon keresztül kiértek!

A Bucka ma nemcsak a város egyharmadát kitevő terület, ahol a város lakosságának egy negyede él, de az ősbuckaiaknak az Önkormányzat által gyakorolt területi diszkriminációt is évtizedeken keresztül át kellett élnie! Ha valaki a Buckából jött az Önkormányzatban kutyául bántak vele és ha hozzá is szóltak nem tudták megállni, hogy ne fintorogjanak!

A Bucka azontúl, hogy azok emberek lakták, akik képesek voltak a túlélésre akár a legnagyobb szegénységben is szeretetben és összetartásban éltek ősidőkben, amikor is a terület számtalan védelmi rendszerrel rendelekezett, melyek közül kiemelkedik az a domb rendszer, amely nem volt más, mint a Kisdunai gátrendszer! Korábban a zsilipek előtt a területet az eláradástól ez védte meg! De a mostani "okos" Önkormányzatisok nem tudták! Nem védték meg és hagyták eldózerolni!

Míg napjainkban tervezés, szervezés és valódi városi koncepció, továbbá átgondolás nélkül adnak ki építési engedélyeket, miközben a tulajdonviszonyok, az infrastrukturális körülmények nem rendezettek és ezen a területen él mintegy 10.000 ember, addig az ősidőkben nem volt baj az utcákkal és a telkekkel. A tanyavilág nem határozta meg hogy merre és hogyan menjenek! Így lehet az, hogy a Bucka útjaiból egyik sem egyenes! Sőt! Olyan, amire azt mondják arra megy amerre dőlt a szekér!

A Bucka nemcsak mostoha gyermeke Szigetszentmiklósnak lakóival együtt, de az a hely, ahol különböző gyárak elhelyeztek rengeteg szennyezést is, amelyet azóta nem takarítottak ki! Az a hely, amely érintet abban, hogy az 1970-es években el lett adva a Szigetszentmiklósi Kisduna part. Persze emiatt akkor bebörtönöztek egy magas beosztású tanácstagot, de ez senkit se vigasztal, hiszen azóta se elérhető a Dunapart, illetve csak korlátozva!

A Bucka  egyébként sok mindenben az első, de mégtöbb mindenben az utolsó! Első abban, hogy Szigetszentmiklóson itt volt az első szennyvíztelep. És az utolsó abban, hogy a különböző közüzemeket megkapja! A villany, amely ma sokaknak oly természetes az 1980-as években, a gáz 1994-ben, a víz 1998-ban a csatorna pedig 2014-ben jött el.

Az ősidőkben és ezt szintén kevesen tudják, de a Buckai házak többnyire vályogból épültek! Ezek közül kiemelkedik egy, amelyet Önök az Etelka közben lelhetnek fel! Az épület vályogból lévén közel 100 éves és alapja sincsen! Ellenben dombra épült, így minden víz elfolyik tőle és a mai napig semmi baja!

Azt hisszük, hogy bár az Önkormányzat és az általa kiszolgáltatott helytörténeti múzeum szeretné a Bucka történelmét, ahogy volt és ahogy alakult megmásítani, kiradírozni és végképp megsemmisíteni, a kialakult állapotokért, pedig a lakosságot felelőssé tenni, de mi ezt soha nem fogjuk hagyni!

A Buckai, az Ősbuckai egy kreatív nép még ha szegény is! Soha nem fogja magát hagyni eltiporni, történelmét megsemmisíteni és hagyni azt, hogy bántsanak akár egyetlen Buckait is. Az Ősbuckainak Buckai az is aki ideköltözött és az is, aki e területet csak 1 napja választotta otthonául.

A Buckaiak üdvözlik a sok tudós, új szellemiséget hozó, családos, a Buckában otthont látó embert és bíznak abban, hogy tudják úgy szeretni egyszer, ahogy azok szeretik, akik ide születtek!

A helytörténeti múzeum, pedig ezek után a szemünkben nem más, mint egy szégyen!

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7712292019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása