Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Segítségkérés A nem kézbesítő postások és a KOCKERD bevallások miatti adózói problémák megoldására

2017. február 23. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Nemzetgazdasági Minisztérium!

Tisztelt Tállai András államtitkár Úr!

 

 

Az adózás világában egyre nagyobb problémával, egymással összefüggő problémákkal fordulunk Önök felé, amelyek nem segítik, mitöbb gátolják a normális, becsületes adózást Magyarország gazdaságában!

 

Az első probléma a KOCKERD:

A bevallás azért jött létre, hogy azon adózókat, akik körül már korábban tönkre, csődbe mentek vállalkozások és így kockázatot jelentenek a nemzetgazdaságra kiszűrjék az adózók közül és megvizsgálják őket, fokozott felügyelettel!

 

A gyakorlat azonban nem ezt mutatja! A gyakorlat azt mutatja, hogy 2 – 3 – 4 hónapos vállalkozásokat vizsgálnak meg, hogy van-e bevétele. Ha nincs, akkor jól megbüntetik őket! Meglátásunk szerint ez indulóban nem helyes!

 

Ráadásul ez a bevallási forma és annak értesítője csak és kizárólag postai úton érkezik meg! Csak úgy szerez róla tudomást az adózó és ügyfélkapun keresztül nem! Ennek hatására, ha probléma van helyben a postával, vagy a postással, akkor az adózó akár komoly problémába is keveredhet!

 

És itt jön be a másik problémakör a Nem kézbesítő postások intézménye!

 

Normál működés szerint a postások az ajánlott leveleket kétszer kísérlik meg kézbesíteni! Ha nem sikerül, akkor értesítőt dobnak be! Ha nem vette át a levelet az adózó 10 napon belül, akkor visszamegy a feladó részére és ha mondjuk a feladó a NAV, akkor életbe lép a kézbesítési vélelmezés intézménye, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy jár el a hivatal az adózóval szemben, mintha a levelet átvette volna és tudna mindenről!

 

Valódi működés szerint vannak postások, akiknek nincs kedvük kézbesíteni! Beülnek egy kocsmába, egy sarokba és ledokumentálnak mindent úgy, mint ha kimentek volna, kézbesítettek volna miközben sokszor nemhogy a postaládáig, de még az adott utcáig sem jutottak el! Sem először sem másodszor nem dobnak be értesítőt, az adózó semmiről sem tud, majd a levél visszamegy a NAV-hoz például és életbe lép a kézbesítési vélelmezés intézménye! A kézbesítési vélelmezés eredetileg azért jött be, mert voltak olyan adózók akik úgy akartak elkerülni szankciókat, hogy nem vették át a leveleket! Ezért él úgy, hogy a kézbesítési vélelmezés olyan, mintha az adózó a levelet átvette volna! Csakhogy itt átestünk a ló túloldalára! Az adózók ki vannak szolgáltatva a postának és a postásnak! Úgy bírságolhatják őket, függeszthetik, törölhetik az adószámukat, úgy kényszer törölhetik őket és tilthatják el 5 évre a gazdálkodási tevékenységtől, hogy semmit sem vétkeztek, csak egy nem kézbesítő postással rendelkeznek!

 

A problémákra természetesen a Posta hárít! Nem hajlandó tudomást venni arról, hogy ilyen létezik! Struccpolitikát alkalmaz! Meglátása szerint ha minden és rendben le van dokumentálva, akkor a címzett / adózó felelősége, hogy nem reagált (arra amiről nem is tudott).

 

A NAV azt mondja, hogy szokott az ügyfélkapun küldeni értesítőt arról, hogy visszaérkezett egy át nem vett levél! Csakhogy nem mindig küld! Olyan esetekben, amelyekből hatalmas baj lett betudjuk bizonyítani, hogy nem küldött!

 

Éppen ezért segítségkéréssel fordulunk Önök felé! Ez így nincsen rendben! Adózókat, állampolgárokat nem lehet kitenni a postások kényének és kedvének! Nem lehet az, hogy embereket arra kényszerítsenek, hogy postaládájukat kamerázzák be, hogy bizonyítani tudják, hogy a postás arra se ment! Valami megoldás mindenképpen kellene! Így kérjük, hogy segítsenek!

 

Akár abban, hogy létrehoznak egy olyan rendszert, amely ügyfélkapun nyomonkövethető és a címzett megtekintheti van-e felé érkező levél, akár abban hogy a postai úton történő bevallás, iratpótlás kérelmeket a NAV megteszi elektronikusan, akár az ügyfélkapun keresztül is!

 

 

Ebben nyújtott segítségüket előre is megköszönjük Magyarország megfelelő gazdálkodása és a gazdálkodók biztonsága érdekében és őket figyelembe véve!

 

 

Szigetszentmiklós, 2017 Február 23

 

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6612284797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása